2024. március 19., kedd

Órákat várnak a határon

A nyaralni indulóknak és a hazatérőknek is fokozott türelemre lesz szükségük

A hónapvégi turistaváltás miatt forgalmas hétvége várható a határátkelőkön, így hol az országba, hol a kivezető határszakaszokon több órás várakozással kell számolni. Pénteken reggel is így volt, a horgosi határátkelőn 6 órát vesztegeltek a személygépkocsik utasai, Kelebián pedig 3-at, de a gradinai és a gostuni, a batrovcii és a preševói határátkelők is túl voltak terhelve.

Július utolsó hétvégéje, mint ahogy évekre visszamenőleg tapasztaltuk, fokozottabb közlekedéssel jár, hiszen, azok a többnyire vendégmunkások, akik július folyamán nyaraltak, most haza igyekeznek, akik számára pedig az augusztussal kezdődik a pihenési időszak, a hétvégén indultak útnak. Így a határátkelőkön több órás várakozással kell számolni, de a fizetőkapuknál az autópályán is megnő a forgalom.

A police.hu magyarországi információs rendőrségi portál adatai szerint péntek délután Magyarország felől az autópályán levő Röszke–Horgos I határátkelőhelyen a személygépkocsik várakozási ideje 4 óra volt, míg a Magyarország felé igyekvőknek 5 órát, a busszal utazóknak pedig legalább 3 órát kellett várniuk.

A kisebb határátkelőkön is fokozott türelemre volt szükség, így a Horgos II–Röszke, valamint az Ásotthalom–Királyhalom határon is 1-2 órába tellett az átjutás, csakúgy mint a Tompa–Kelebia határátkelőhelyen, ahol legalább 2 órát várakozhattak az utasok mindkét irányból. A szerb–magyar határszakasz többi átkelőjén azonban nem volt fél órát meghaladó várakozás.

A Szerbiai Rádió és Televízióban közzétett adatok szerint pénteken 12 óráig mintegy 52 ezer utas, azaz 11.500 személygépkocsi haladt át az országhatáron Horgosnál. Szerbiát ezen a határátkelőn 72 autóbusz hagyta el és 62 busz lépett be az országba.

A Szerbiai Auto-Motoros Szövetség adatai alapján a szerb–horvát szakaszon az országba való belépéskor Batrovcinál legalább egy órát vesztegeltek a személygépkocsik. Pénteken még kilépéskor Horvátország felé fél óra volt a várakozási idő. A montenegrói határon gyorsabb volt a forgalom, de így is 30-45 perces várakozással számolhattak az utasok.

Ótos András felvétele

Pénteken 12 óráig mintegy 52 ezer utas, azaz 11.500 személygépkocsi lépte át az országhatárt Horgosnál (Fotó: Ótos András felvétele)

A szerb–macedón határszakaszon, Preševónál mindkét irányból egy órát is eltartott a határon való átkelés. A szerb–bolgár határszakaszon Gradinánál kilépéskor 80 percet várakoztak az utasok, míg az országba való belépéskor legalább 45 perccel lelassult a továbbhaladás.

Az ország területén a közlekedést az útmunkálatok is nehezítik, így a Szerbiai Utak Közvállalat fokozott figyelemre inti a forgalom résztvevőit. Az autópályán több helyen is folytatnak munkálatokat, így helyenként átterelik a forgalmat a szembe jövő sávba.

A munkálatok miatt vasárnaptól (augusztus 1-jétől) keddig a falunap miatt leáll a forgalom Beodránál (Novo Mileševo). A Golubinci–Pupinci útszakaszon is megkezdődtek a munkálatok, amelyek szeptemberig tartanak, ahogy a Szávaszentdemeter (Sremska Mitrovica) és Ruma közötti szakaszon is. Illetve munkálatok folynak az Ürög–Ruma–Rednek (Vrdnik) szakaszon is, valamint újítják az Ópázova–Stari Banovci országutat is.