2024. április 24., szerda

Az országok, amelyek elismerik a szerbiai digitális zöld igazolványt

Bár a nyaralási szezon már javában tart, a szerbiai turisták többségének még mindig zavaros, hogy vajon mely országokban fogadják el a szerbiai digitális zöld igazolványt, és melyikben nem.

A szorongás tovább fokozódott, miután az Európai Bizottság azt javasolta harmadik országok, köztük Szerbia állampolgárainak is, hogy az utazás előtt ellenőrizzék egy adott tagállam nemzeti követelményeit. Azonban a legtöbb európai ország, pontosabban 26, elismeri a tanúsítványainkat, név szerint a következőek: Andorra, Ausztria, Belgium, Bulgária, Görögország, Dánia, Írország, Izland, Ciprus, Liechtenstein, Luxemburg, Magyarország, Málta, Moldávia, Németország, Románia, San Marino, Szlovákia, Szlovénia, Ukrajna, Finnország, Franciaország, Horvátország, Csehország, Svájc és Spanyolország.

A listát a Külügyminisztérium közölte, azonban hozzáteszik, hogy a fenn említett országoknak jogában áll más dokumentumokat is kérni az igazolás mellé a belépéshez. Emellett a járványhelyzet folyamatosan változik az egész világon, így érdemes közvetlenül az utazás előtt tájékozódni, hogy a további szükséges papírokat időben beszerezhessék.

A digitális zöld igazolvány egy olyan dokumentum, amely tartalmazza a koronavírussal kapcsolatos információkat egy adott személy, mint pl. azt, hogy átesett-e a fertőzésen, megkapta-e a védőoltást, és, hogy tesztelték-e már koronavírus miatt.