2024. április 20., szombat

Gondban a szerbiai almatermelők

A szerbiai almatermelőknek az idén hatalmas mennyiségű almája halmozódott fel a hűtőházakban, mivel nem tudták kiszállítani. Ennek oka, hogy az Oroszországba exportáló gyümölcs- és zöldségtermesztők nyilvántartásról szóló szabályzata olyan feltételeket szabott, amelyet nem sikerült teljesíteniük. Emiatt sokan elveszítették a jogot arra, hogy közvetlenül kiszállíthassák a termékeiket, a közvetítőn keresztüli kivitel pedig megnehezült, mivel az almatermelők nem képesek átvállalni a munkát.

Nikola Kotarac szalánkeméni (slankameni) termelő és a Voćar szövetkezet tagja mintegy 800 hektáron termeszt almát. A Beta hírügynökségnek elmondta, hogy az idén 700-800 tonna gyümölcs maradt a hűtőházakban, vagyis a termés 40 százaléka. Ebből mintegy 10 százalékát a hazai piacon értékesítették feldolgozás céljából, kilogrammonkénti 7 dináros áron, az orosz piacon pedig 60-70 eurócentért adták el.

Az önkiszolgálókban Lengyelországból behozott almát árulnak, kilója 100 dinár, mi pedig a feldolgozásra szánt jobb minőségű almánkat 7 dinárért vagyunk kénytelenek értékesíteni, mivel az államot nem érdekli az alma exportja, annak ellenére sem, hogy támogatást nyújtott gépesítésre és védőhálókra – fejtette ki Kotarac.

A termesztők eladósodtak, mivel az állam a beruházás egy részét fedezte, a többit pedig a termelőknek kellett biztosítani, akik most nem tudják eladni a termékeiket.