2024. március 28., csütörtök

Dunába és Szávába jutó kopoltyúsok

Hal- és ivadékmentési akciót szervezett a Vajdaság Erdői Közvállalat

Az ember dinamikus összhangban áll a környezetével. Szerencsére néha meg is ment valamit, nem csak pusztít. Bizonyos természeti folyamatok a közreműködését kívánják. Annak érdekében, hogy valamiféle további természeti katasztrófát már ne okozzon az ember, kénytelen beleavatkozni a környezeti folyamatokba. Egy ilyen akcióba kezdett  néhány nappal ezelőtt a Vajdaság Erdői Közvállalat is,  Mentsünk meg millió halivadékot elnevezéssel. Kókai Roland, a közvállalat igazgatója az akcióba beavatta a média dolgozóit, hogy tudomást szerezzenek arról, pontosan mi történik a terepen. Elmondása szerint amikor magas a vízszint, a Száva és a Duna mentén található ártéri részek, holtágak feltöltődnek vízzel. Ez ideális terep a halak ívásához, de amikor jönnek a nyári hónapok, a meleg, a szárazság, a vízszint elkezd csökkenni, és a sok apró hal és ivadék ott ragad, nem jut számukra elég oxigén, és megfulladnak.

– A ma kezdődött akciónknak az a célja, hogy halakat  mentsünk ki ezekről a lápos helyekről, ahol ott ragadtak a fellépő vízapadás és a vele járó oxigénhiány miatt. Belementünk a holtágba a munkatársakkal, és ahogyan haladtunk előre, egy háló segítségével szedtük fel az apró halakat és az ivadékokat. Ezt követően egy 4000 literes medencébe helyeztük őket, és ebben szállítottuk át a halakat a Szávához, ahol beleengedtük őket a folyóba – mesélte el az akció menetét az igazgató.

Kókai Roland azt is elmondta, hogy a közvállalat fennhatósága alá 395 kilométer vízterület tartozik, erről azonban sokan nem is tudnak.  Ekkora méretű halmentési akcióra viszont már tíz éve nem volt szükség. Csütörtök csak az első napja volt egy olyan hosszabb folyamatnak, ami minden bizonnyal szeptember derekáig eltart.

– A halak áttelepítése, megmentése valójában még csak ma kezdődött el Vajdaság területén. A jelenlegi tervek szerint az Obedi-lápon, az apatini réten, a kaboli–péterváradi réten és a monostori réten is folytatódik a mentés, de a helyszínek szükség szerint bővülhetnek is. Amennyiben szükség mutatkozik rá, további akciókat is szervezünk – közölte Kókai.

A szakszerű halmentést végigkövette a tartományi természetvédelmi intézet, a Tartományi Környezetvédelmi és Településrendezési Titkárság és az újvidéki állategészségügyi intézet. A közvállalat igazgatója elmondta, az eseményre sporthorgászokat is meghívtak, hogy végigkövessék az akciót.