2024. április 25., csütörtök

A vártnál jobbak a pénzügyi eredmények

Mali: Azon leszünk, hogy a minimálbért több mint 35 000 dinárra növeljük

Júniusban 25 milliárd dináros, vagyis majdnem 200 millió eurós bevételi többletet jegyzett az ország, számításaink szerint pedig júliussal bezárólag körülbelül 35 milliárd dinár, azaz 300 millió euró lehet a költségvetési szufficit. Közben az államadósságot abszolút ellenőrzés alatt tartjuk, pillanatnyilag a bruttó hazai termék (GDP) 56,2 százalékán áll – közölte a TV Prva péntek reggeli műsorában Siniša Mali pénzügyminiszter. Azt firtatta a műsorvezető, miből futja majd a sok ígéret valóra váltására, honnan lesz pénz a minimálbér növelésére, a nagykorúak újabb közvetlen anyagi támogatására, a minden újszülött utáni 5000 euróra stb.

Siniša Mali (Fotó: Beta)

Siniša Mali (Fotó: Beta)

– Folyamatban van a koronavírus-járvány következményeinek enyhítését szolgáló harmadik, majdnem kétmilliárd eurós kormánycsomag végrehajtása. Közben megállapítottuk, hogy pénzügyi eredményeink jobbak a tervezetteknél, és az is valószínű, hogy a gazdasági növekedés az év végére 6 százalék felett lesz, így pótlólagos támogatást is tudunk biztosítani a lakosságnak. Fontos, hogy növekedjen a fogyasztás, hogy az emberek költsenek, egyes országok gazdaságai számára éppen a fogyasztás hiánya okozott problémát. Nálunk, bár hihetetlennek tűnik, a helyes állami intézkedéseknek köszönhetően tavaly, a járvány legnehezebb időszakában nagyobb volt az áfabevétel, mint egy évvel korábban, mert az emberek többet költöttek – mondta a miniszter, majd a támogatások kifizetésének további tervét illetően közölte, hogy a jövő héten a kulturális életben önállóan tevékenykedő 777 személynek utalják át a segélyt, és augusztusban egy minimálbérnek megfelelő összeget kapnak a vendéglátósok és az idegenforgalmi foglalkoztatottak. Szeptemberben érkezik az 50 euró a nyugdíjasoknak, novemberben a 30 euró minden nagykorú polgárnak, decemberben pedig a legújabban bejelentett 20 euró, amire november derekától lehet majd jelentkezni.

Várható, hogy hamarosan kezdődnek a háromoldalú egyeztetések a minimálbér jövő évi összegéről, erre vonatkozóan Mali azt mondta, arra fognak törekedni, hogy 2022-ben a legalacsonyabb bér 35 000 dináron felül legyen. A tárcavezető közlése szerint azoknak az érmet szerzett sportolóknak, akik eddig visszatértek Tokióból, már pénteken átutalták az állam ajándékát. ,,Régebben a csekély jutalompénz kifizetésével egy-két évet is vártak, ma a tervek szerint, és gyorsan történnek az átutalások.” A miniszter arról is beszélt, hogy nem tartja irreálisnak a minden baba érkezésére beígért 5000 eurós állami támogatást, annak kapcsán pedig, hogy az olasz Geox bezárja vranjei ruhagyárát, kijelentette: nyilvánvaló, hogy szélhámosokról van szó, de az állam segít a munkásoknak, egyébként pedig országszerte több száz külföldi tulajdonú gyár folytatja zavartalanul a termelést.