2024. április 19., péntek

Nem hagyják cserben Vranjét

Az olasz Geox vállalat úgy döntött, hogy öt év után bezárja vranjei ruhagyárát. Aleksandar Vučić államfő a történéseket kommentálva elmondta, nem könnyű amikor egy olyan beruházó mint a Geox  elhagyja az országot. Bejelentette, nem hagyják cserben Vranjét, mindent megtesznek annak érdekében, hogy a helyiek mielőbb munkához jussanak, méghozzá magasabb bérekkel.

– Már legalább két hónapja tudomásunk van arról, hogy a Geox cég elhagyja Vranjét, de megoldjuk a helyzetet. Ötszáz személy számára máris megoldást tudunk találni. Jelenleg a török Teklas vállalattal tárgyalunk egy üzem megnyitásáról Vranjében, amely átvenné a munkások egy részét. Módot találunk arra, hogy a helybeliek számára jobb életet teremtsünk – közölte Vučić.

A török Teklas Automative cég Vladičin Hanban üzemel 2016 óta, és cirkulációs rendszereket gyárt. A Geox vállalat ruhagyártással foglalkozik. Vranjében 2015-ben nyitotta meg a gyárát, az állam 12 millió euróval támogatta a beruházást. A kormány 900 eurót különített el alkalmazottanként, a Geox kérésére azonban további forrásokat hagyott jóvá. Az üzemben 1200 személy dolgozott, 35.000–40.000 dinárért. A beruházás azonban nem kedvezett a vállalatnak, de Szerbiának még inkább nem, így az üzemét legvalószínűbb Albániába helyezi át, de ez még nem hivatalos információ.

Ezenkívül a Geox vállalatnak lejárt az ötéves időszaka, ugyanis az állami támogatás miatt ennyit volt kénytelen jelen lenni Vranjéban.