2024. április 25., csütörtök

Montenegró is digitális Covid-igazolványt vezet be

Az idén számottevően több a turista az országban, mint tavaly

Mától (péntektől) lép életbe Montenegróban a digitális Covid-igazolvány alkalmazása. A súlyosbodó járványhelyzet miatt a kormány ismét korlátozásokat vezet be. Az egészségügyi minisztérium közölte, hogy a szórakozóhelyeken és az éttermek zárt helyiségeiben csak bizonyos feltételek betartása mellett lehet majd tartózkodni.

Az országban elfogadják az uniós, digitális Covid-igazolást, és minden QR-kóddal ellátott igazolványt. A turisták ezenkívül a QR-kód nélküli oltási igazolást is hitelesíthetik minden egészségügyi intézetben, s ez érvényes lesz mindaddig, amíg Montenegróban nyaralnak. Abban az esetben, ha a külföldiek nem oltatták be magukat, saját költségükön végeztethetnek PCR-vagy BAT-tesztet. Ezek után igazolást kapnak, ami szükséges lesz a szórakozóhelyek, éttermek és a kávézók zárt helységeibe való belépéskor.

A montenegrói Nemzeti Idegenforgalmi Szervezet az országban hétfőn 140.000 turistát tartott nyilván, ami 10-szer több a múlt év azonos időszakához képest, valamint 83 százaléka a 2019-ben ott tartózkodóknak – közölte Jakov Milatović gazdaságfejlesztési miniszter.

Mint mondta, a legtöbben, mintegy 47.000-en Budván nyaralnak, vagyis 9-szer többen, mint egy évvel ezelőtt.

– Budvát Ulcinj követi 30.000 turistával, itt 12-szer többen nyaralnak, mint tavaly ilyenkor. Herceg-Noviban mintegy 27.000-en, Barban pedig 15.000-en tartózkodnak, mindkét helyen 9-szer többen, mint tavaly. Kotorban mintegy 9000-en, Tivatban pedig 8000-en nyaralnak, vagyis 12-szer, illetve 9-szer többen. Žabljakon 600-an, Kolašinban pedig 500-an tartózkodnak, 5-6 szor többen, mint tavaly – fejtette ki Milatović.

Elmondása szerint ezen adatok alapján a turisták száma az országban 83 százaléka a 2019. év azonos időszakában ott nyaralóknak.

A tárcavezető rámutatott arra, hogy Horvátországban ez az arány 60, Spanyolországban 45, Olaszországban 40, Törökországban pedig 30 százalékot tesz ki.

Kiemelte, ez a montenegrói kormány erőfeszítéseinek köszönhető, mivel mindent megtett annak érdekében, hogy a járványhelyzet kedvezően alakuljon az országban, ezenkívül támogatta az idegenforgalmi ágazatot is.

Csak az intézkedések betartásával és az oltakozás folytatásával érhető el, hogy ez a kiváló nyári idény minél tovább tartson – írta Milatović a Twitteren.