2024. április 25., csütörtök

Szerbia számára fontos a CEFTA-tagság

A Vajdasági Magyar Szövetség frakciója azon a véleményen van, hogy a közép-európai szabadkereskedelmi megállapodás 4. mellékletének módosításáról szóló határozat ratifikálásáról szóló törvénytervezet jelentősége több szempontból is fontos, mondta Kovács Elvira, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője a képviselőház mai ülésén.

Mint mondta, egyrészt a CEFTA-megállapodás rendelkezéseinek folyamatos hozzáigazítását jelenti a tagállamok gazdaságilag megváltozott környezetéhez, másrészt, alkalmazkodik a CEFTA-megállapodás tágabb regionális, európai és globális gazdasági és politikai körülményeihez, többek között a regionális piac fejlesztése révén. Kovács Elvira emlékeztetett arra, hogy a CEFTA 2006 hatálybalépése után megnyílt a lehetőség a nyugat-balkáni országok számára, hogy csatlakozzanak az átlós kumuláció rendszeréhez az EFTÁ-val és a mediterrán országokkal.

Szerbia számára a CEFTA-tagság azért fontos, mert a tagállamokkal folytatott gazdasági csere miatt folyamatosan többlet keletkezik, tette hozzá.

ÚJHELYI: FONTOS A MUNKAHELYEK MEGMARADÁSA ÉS ÚJAK TEREMTÉSE

A Vajdasági Magyar Szövetség 2020-ban és 2021-ben is támogatta a költségvetés egyensúlyba hozását, hiszen jó alapot teremtett a koronavírus-járvány elleni küzdelemhez és a gazdaság segítéséhez, emellett a legfőbb célunk az volt, hogy megőrizzük a munkahelyeket, s egy alkalmazottat se hagyjuk munka nélkül. Ez a legnagyobb mértékben teljesült – véli Újhelyi Ákos, a VMSZ parlamenti képviselője.

Újhelyi elmondta, hogy a koronavírus járvány hatásai még mindig nagyok, ezért fontos, hogy továbbra is a magánszektorra fókuszáljanak.

AVMSZ képviselője kihangsúlyozta, hogy minden intézkedés, amit meghoztak, annak érdekében tették, hogy megóvják a munkahelyeket.

Újhelyi továbbá olyan kérdéssel fordult a Ana Brnabić kormányfőhöz, amely arra irányult, hogy milyen mértékben, vagyis milyen programokat látnak még elő annak érdekében, hogy fellendüljön a gazdaság annak érdekében, hogy ne csak megóvják a munkahelyeket, de újakat is sikerüljön létrehozni.

Második kérdését az európai integrációs miniszterhez intézte, amelyben az IPA III-ról kérdezett, vagyis arról, hogy jelenleg milyen fázisban található ennek a programnak a megvalósítása.

Elmagyarázta, hogy ennek a programnak a prioritásai a kedvezményezett országok segítése a közösségi vívmányok elfogadásával kapcsolatos politikai, gazdasági és egyéb kritériumok teljesítésében, az adminisztratív kapacitás kiépítésében és az igazságszolgáltatás megerősítésében, valamint az országok segítése a strukturális és kohéziós alapok felhasználásának előkészítésében az Európai Unióhoz való csatlakozás után.

Kihangsúlyozta, hogy a Joksimović által vezetett Európai Integrációs Minisztérium hatalmas munkát végzett az elmúlt időszakban, és ennek a munkának köszönhetően az államnak sikerült egyetlen dinár elvesztése nélkül befejezni a tőkeprojekteket és beruházásokat.

– A Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti csoportja úgy véli, hogy nagyon fontos a jó kapcsolatok ápolása a szomszédos országokkal, mert így rendkívül jó eredményeket érhetünk el, és az, amit mondok, megerősíti, hogy Szerbia és Magyarország közötti kapcsolatok a legjobbak a történelemben. Különösen üdvözöljük Joksimović és Szijjártó miniszter kivételesen jó együttműködését, mert ez azt mutatja, hogy ha közös céljaink vannak szomszédjainkkal, és ez elsősorban Szerbia belépése az EU-ba, akkor mindig találhatunk partnereket, akik nemzetiségtől függetlenül segítenek nekünk – zárta felszólalását Újhelyi.