2024. április 23., kedd

Gyermekricsaj és önfeledt szórakozás

Hétfőn kezdődött a szenttamási Gyöngy egyesület egyhetes ökotábora

A szenttamási Gyöngy, a Fejlődésben Lemaradt Személyek Egyesülete július 26–30-áig a kiserdei stadion mögötti téren immár tizenhatodik alkalommal szervezi meg az igen nagy népszerűségnek örvendő ökotáborát. Az idei mottó: Újra együtt!

A szenttamási Kolenák Róbert, az egyesület felhasználója és a tábor egyik résztvevője szerint az idei tábor ismét alkalmat nyújt a különböző műhelymunkákra, sportolásra, de újra együtt barátkozhatnak a vidéki, hasonló egyesületekből érkezett társaikkal is.

− Sportolunk, teniszezünk, különböző tárgyakat készítünk. Nagyon szeretem a kézimunkázást, mert jó kikapcsolódást jelent. Fából tárgyakat, bábukat csinálunk. Örülök, hogy az idén is jöttek vidéki egyesületekből, és közösen dolgozhatunk – mondta a Down-szindrómás táborlakó.

Az ökotáborban naponta 60-70 gyerek vesz részt, és nemcsak a fogyatékos gyerekek jönnek, hanem egészséges társaik is. A 11 éves Heléna Vojvodić elmondta, húgával a közelben laknak, és minden évben kijönnek a táborba, hogy együtt játszhassanak a Gyöngy egyesület tagjaival.
Gál Martina aktivitásvezető, a rendezvény egyik szervezője elmondta, a tábor az idén is inkluzív jellegű, a különböző kreatív és edukatív tartalmakkal pedig igyekeznek mindenki számára biztosítani a hasznos időtöltést, kikapcsolódást és szórakozást, de egyúttal különböző (sport)versenyeket is szerveznek.

− Maga a tábor az értelmi fogyatékossággal élő emberek társadalmi integrációját segíti. A táborlakókra naponta logopédus, defektológus, egészségügyi nővér és több önkéntes felügyel, mindennap meleg ebédet biztosítunk számukra – mondta Martina.

Hozzátette, a különböző tevékenységekbe az idén sokkal több intézmény, cég, egyesület és magánszemély is bekapcsolódott. Az újvidéki Technológiai Kar hallgatóitól kezdve a Turiai Motoros Klub tagjain át a különböző sportegyesületekig sokan felajánlották segítségüket.

Az ökotáborba szerdán ellátogatott Radivoj Debeljački, Szenttamás polgármestere, dr. Ilija Gazepov és Jovica Andrić, a községi tanács tagjai, valamint Goran Radovanović, a Vöröskereszt szenttamási szervezetének titkára.

− A Vöröskereszt önkéntesei mellett a Kék Kör, a Cukorbetegség Ellen Küzdők Szenttamási Egyesületének tagjai, továbbá a Gyöngy egyesület önkéntesei is részt vesznek a tábor életében, segítenek amiben tudnak, hiszen ma csaknem 100 gyerek jött össze a Kiserdőben. A Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálaton keresztül jelenleg négy önkéntes számára biztosítottunk munkát, a közmunkák elvégzését követően ők is itt vannak, és segítenek. Jó látni ennyi fiatalt egy helyen, és örülök annak, hogy a tábort 16. alkalommal is sikerült megszervezni, és hogy mindenki jól szórakozik – mondta Radivoj Debeljački.

Dr. Ilija Gazepov, a Kék Kör vezetője elmondta, az egyesület tagjai évek óta járnak a kiserdei táborba, ahol az ingyenes vérnyomás- és vércukormérés mellett ingyenes testsúly- és magasságmérést, továbbá szaktanácsadást is tartanak.