2021. szeptember 21., kedd

Három autóbusznyi migráns

Majdány és Rábé környékén 146 migránst gyűjtött be a rendőrség

Csütörtökön hajnalban a hármashatár közelében fekvő Majdány és Rábé településeken razziázott a rendőrség, az akció célja az illegálisan ott tartózkodó migránsok minél nagyobb számban való begyűjtése volt. A nagykikindai rendőrparancsnokság szóvivőjétől kapott információk szerint az akció eredményes volt, a két szomszédos határ menti kis faluból 146 illegálisan a határövezetben tartózkodó migránst sikerült autóbuszokra rakni és a dél-szerbiai Preševo melletti befogadó központba szállítani. Onnan, több száz kilométer távolságból kisebb az esély, hogy rövid időn belül újra megjelennek a hármashatár környékén.

A rendőrségi akció során a faluban tartózkodó mintegy 200 migránsból 150-et begyűjtöttek, ám még legalább ennyi tartózkodott a két falun kívül illegális határátlépési kísérlet céljából. Amikor a rendőrség elvonult, a maradék illegális bevándorló újra elosztotta egymás közt a számukra lakható épületet.

Több majdányi és rábéi lakossal beszéltünk az ügyben, akik elismerően szóltak a belügyminisztérium ismétlődő begyűjtő akcióiról, ám mint mondták, a tavasz óta felszaporodott az illegálisan itt tartózkodó, a két faluban tábort verő, a lakatlan házakba beköltöző migránsok száma.

Oroszlámoson és a környező településeken mintegy 100–200 között alakul az illegális bevándorlók száma, nyilatkozta napilapunknak Goran Pešić, helybeli lakos, aki saját bevallása szerint sokakhoz hasonlóan maga is nagyon örült a rendőrségi akciónak. Mint mondta, vannak közöttük, akik békésen elvannak, viszont olyanok is, akik rengeteg szemetet hagynak maguk után, behatoltak az üres házakba és lelakták azokat, illetve különböző rendbontásokat követnek el. Pešić szerint azonban, legalábbis szülőfalujában súlyosabb incidenst még nem okoztak.

Ennek ellenére a falubeliek az üres házakba történő behatolásaik miatt rossz szemmel tekintenek rájuk és rossz véleménnyel vannak velük kapcsolatban, éppen ezért rendkívül fontosnak tartják az illetékes szervek határozott fellépését.

A helyiek és az önkormányzat illetékesei egyaránt abban bíznak, hogy a fennálló problémákra mielőbb sikerül tartós megoldást találni.

– Az érintett falvakban, illetve az egész község területén mindenkit megnyugvással tölt el az illetékes szervek akciója, és abban reménykedünk, hogy nem csupán egyszeri akcióról van szó, hanem, ahogyan azt már korábban is megígérték, ezt a tevékenységet az elkövetkező időszakban is folytatni fogják, megkísérelve tartós megoldást találni a most már igen régóta fennálló problémára. Ezúton szeretnénk köszönetet mondani Pásztor Istvánnak, a Vajdasági Magyar Szövetség és a Tartományi Képviselőház elnökének, aki az ügy mielőbbi rendezése érdekében a közelmúltban tárgyalásokat folytatott Ana Brnabić miniszterelnök asszonnyal a polgárok biztonságának fenntartásához szükséges feltételek megteremtéséről, ugyanis meggyőződésünk, hogy ez is jelentős mértékben hozzájárult az illetékes szervek határozott fellépéséhez – hangsúlyozta lapunknak nyilatkozva Újhelyi Nándor, a törökkanizsai községi képviselő-testület elnöke.