2024. április 19., péntek

Vučić: Ha sikerrel járunk, akkor 2023. január 1-jétől eltűnnek a határok

Semmit sem kérünk a macedónoktól, csak testvériséget és barátságot – jelentette ki Aleksandar Vučić szerb államfő ma délelőtt Szkopjéban, ahol díszoklevélben részesítették az Észak-Macedóniának nyújtott segélynyújtásért a pandémia idején.

Mint már hírül adtuk, Szkopjéban ma tartják meg a nagy regionális gazdasági fórumot, a Mini Schengent, amelyen Aleksandar Vučić elnök is részt vesz Zoran Zaev észak-macedón és Edi Rama albán miniszterelnök mellett.

– Nagy dolgok, amiket Szkopjében, Tiranában és Belgrádban teszünk. Ha sikerül célt érnünk, akkor az elkövetkező egy, legkésőbb két évben ezen a három országon keresztül határok nélkül lehet majd utazni. A kamionok, amelyek Szkopjéból Belgrádba, vagy Tiranába tartanak megállítás nélkül haladhatnak át a határokon – mondta Vučić a B92 szerint.

Hozzátette, hogy a legtöbb vállalat, szám szerint 217, Szerbiából érkezett a gazdasági fórumra, amely annak a bizonyítéka, hogy az ország mennyire érdekelt a régióbeli együttműködésben. Hangsúlyozta, hogy ha a három országnak sikerül az elkövetkező másfél évben a határok eltörlése, akkor az történelmi siker lesz. Mindhárom ország arra törekszik, hogy áthidalja az adminisztrációban jelentkező akadályokat. Ha ez megvalósul, akkor 2023. január 1-től eltűnnek a határok országaink között, vagyis továbbra is fennállnak majd, de az állampolgáraink számára nem. Szabadon utazhatunk Belgrádtól Tiranáig és senki sem fogja megállítani a polgárokat és ez fordítva is érvényes. Ilyen módon biztonságot építünk ki a polgáraink között – hangsúlyozta az elnök.