2024. április 20., szombat

Szépül a zentai kis zsinagóga

Az év végéig már át is adhatják a felújított épületet

Zenta községben több egyházi épületnek a felújítása is folyamatban van. Ahogyan arról már korábban beszámoltunk, javában zajlik a tornyosi Magyarok Nagyasszonya- és a zentai Jézus Szíve-templom tatarozása. Ezek mellett a kis zsinagóga, vagy ahogyan a helyiek ismerik, a Partizán épületén is dolgoznak. Bár az eredeti neve szakrális jellegre utal, már nagyon régóta nem ilyen célokra használták, és a jövőben is új szerepet fog betölteni az eddig megszokottnál.
Vatai István építész, a felújítás tervezője elmondta, hogy minden az előirányzott ütem szerint halad. Számításai szerint a munkálatok 40 százalékával elkészültek már, annak ellenére is, hogy a közelmúlt forró napjai egy kicsit hátráltatták a folyamatot. Elmagyarázta, hogy már befejeződött az épület tetőszerkezetének cseréje: az új cseréplécekre hódfarkú cserepet raktak. Emellett a szükséges szegések és a bádogosmunkák is elkészültek. Az épület homlokzatának több mint feléről már leverték a vakolatot, megfelelően kitisztították a fugákat, és megkezdték az újravakolást egy jobban lélegző, mészalapú anyaggal, amelyet a műemlékvédők meghatároztak.

Vatai elmondta, hogy az épület belsejében is folyik a munka. Az elektromos vezetékek cseréje már megtörtént, emellett elkészült az aljzatbeton és a galéria betonváza is. A padló alatt elhelyezkedő vízvezetékeket is letették már. Jelenleg zajlik a falak vízszigetelése, valamint az ácsok az álmennyezetet tartó szerkezetet is készítik. Vatai hozzátette, hogy a nyílászárók kiszedése is nemrég kezdődött meg.

– A terveknél figyelembe vettük azt, hogy műemlékről van szó. Annak idején mi a műemlékvédőktől megkaptuk a feltételeket, és mindent az elvárásoknak megfelelően készítettünk elő. Az épületet az eredeti állapotába állítjuk vissza, csak sokkal jobb minőségű lesz – magyarázta Vatai, majd hozzátette, hogy ennek alapján az egykori tornateremként szolgáló helyiségben visszaállítják a bejárattal szembeni vitrázsablakot is, amelyet már régen befalaztak.

A felújításhoz hozzátartozik az udvar rendbetétele is, emellett a mostani téglakerítést kovácsoltvas kerítésre cserélik. Reményeik szerint minden munkálat karácsonyig elkészül majd. A felújítást követően a sport helyett ezentúl a képzőművészetnek biztosít teret az épület, egyebek mellett kiállításokat is rendezhetnek benne.

A kis zsinagóga felújítása április elején kezdődött meg. Az akkor megtartott sajtótájékoztatón Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere elmondta, hogy teljes mértékben anyaországi eszközökből valósulnak meg a munkálatok, összesen 220 millió forintból. A tervdokumentáció és a kommunális csatlakozás költségeit pedig az önkormányzat vállalta.
Az épületet 1928-ban építették a szefárd zsidó hitközség részére. Zentán egykoron kétezres tagú zsidó közösség létezett, mára azonban mindössze egy-két család maradt. Az épület különlegessége, hogy ez az utolsó meglévő szefárd imaház Vajdaságban.