2024. március 29., péntek

A gyermeki mosolyért

Az idén is gyűjtötték a búzaadományokat Zentán a Magyarok Kenyere program keretében

A Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége (VASZ) az idei évben is megszervezte Vajdaságban a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program keretein belül a búzaadományok átvételét. A gyűjtésre tegnap került sor a szövetség székházánál, ahova már a reggeli órákban folyamatosan érkeztek a felajánlások.

Tizenötmillió búzaszem

Tizenötmillió búzaszem

Nagy Miklós, a VASZ elnöke elmondta, hogy a szövetségük a kezdetek óta részt vesz ebben a kezdeményezésben, így ez már a 11. alkalom, amikor begyűjtik a vajdasági termelők felajánlásait. Emlékeztetett, hogy az első évben nem sokkal több, mint 400 kilót sikerült összegyűjteniük, és a teljes mennyiséget Magyarországra szállították, az ebből készült lisztet pedig a dévai Szent Ferenc Alapítvány kapta meg. Később azonban egyre népszerűbb lett az akció, és évről évre megduplázódott a felajánlott mennyiség. Ennek alapján a szövetség olyan döntést hozott, hogy az adományokból készült liszt Vajdaságban marad, és olyan egyesületek kapják meg, amelyek gyermekekkel foglalkoznak. Ilyen például a nagycsaládosok egyesülete vagy a sérült gyermekekkel foglalkozó civil szervezetek.
Nagy hangsúlyozta, hogy a mottójuk is ezt a törekvésüket tükrözi, amely szerint egy gyermek mosolya többet ér minden pénznél.
– Az idei évben is bízunk benne, hogy az előző évi mennyiséget meg fogjuk növelni. Most, egy órával a gyűjtés megkezdése után, már meghaladtuk a 6 tonnányi mennyiséget – nyilatkozta Nagy a kedd reggeli sajtótájékoztatón.

A VASZ elnöke elmagyarázta, hogy a felajánlásokat a tagszervezeteknél és a falugazdászoknál várták. Reményeik szerint az összes községből érkezik majd búza. Tavaly több mint 30 település 367 termelője ajánlott fel egy-egy zsáknyi gabonát.
Világos Valéria, az Adán és Moholon tevékenykedő falugazdász elmondta, hogy már a kezdetek óta részt vesznek ebben az akcióban. Számukra fontos, hogy a rászoruló gyermekek étkeztetéséhez ilyen módon hozzá tudnak járulni. Hozzátette, hogy Adáról, Moholról és Völgypartról idén körülbelül 40 termelő vett részt a kezdeményezésben, és 2250 kilogramm búzát sikerült összegyűjteniük. Büszke arra, hogy minden évben több mennyiséget tudnak áthozni Zentára, és hogy a helyi termelők ilyen szépen kiveszik a részüket ebből az akcióból.

Egy dézsányi mennyiséget az összeöntés ünnepére visznek majd

Egy dézsányi mennyiséget az összeöntés ünnepére visznek majd

Ótott Nóra törökkanizsai falugazdász elmondta, hogy a község területéről 18 termelő adományozott, így 850 kilogramm búza gyűlt össze. Elmondása szerint a gazdák nagy örömmel vesznek részt az akcióban, hiszen tudják, hogy ezzel kisgyermekes családokon tudnak segíteni.
A gyűjtésnél minden zsákból vesznek egy pici mennyiséget, amelyet egy külön dézsába gyűjtenek. Ezt fogják majd elszállítani az összeöntés ünnepére, ily módon minden gazda hozzájárul a Kárpát-medencei kenyérhez. A nagy összeöntés idén augusztus 6-án lesz Ópusztaszeren.