2024. március 29., péntek

Tamburazene a múltban

Az újvidéki Strand könyvtárában szerda este, a Lombok alatt a Strandon elnevezésű programsorozat keretein belül megtartották sorban a második Múltbéli tambura történetek című könyvbemutatót, amely Zoran Knežev tollából született.

Siniša Jokić, a Városi Műemlékvédelmi Intézet igazgatója a szóban forgó könyvet a tamburazene enciklopédiájának tartja, amely 750 oldalon keresztül és 1300 darab képaláírással ellátott fényképet tartalmaz és amely megőrzi a feledéstől a vidékeinken játszott zenét.

Amikor valamiről könyveket, vagy enciklopédiákat írnak, az azt jelenti, hogy valami kihalófélben van. A tambura az ember részét képezi – jelentette ki Zoran Bugarski Brica, a Vajdasági RTV nagy tamburazenekarának tagja és a Tambura Kultúra Központ vezetője.

Hozzátette, hogy a könyv írása közben a cserögi (Čerević) helytörténeti gyűjteményben megtalálták vidékünk legrégebbi tamburáját, amelyet Zoran Kneževnek köszönhetően a Vajdasági Múzeumnak lett átadva abból a célból, hogy megerősíthessék a Futakon 1798-ban készült hangszer értékét.

(Fotó: Dávid Csilla)

(Fotó: Dávid Csilla)

Zoran Knežev, író, történetíró és publicista, valamint a könyv szerzője is egyben kiemelte, hogy a Péterváradi vár és Újvidék a tamburazene bástyái.

Ez egy kulturális érték. Branko Radičević, Jovan Jovanović Zmaj és Đura Jakšić költeményeit tamburazene mellett éneklik – mondta Knežev.

A szervezők közleményükben kihangsúlyozták, hogy Knežev az elmúlt öt évben hat könyvet írt Újvidékről és joggal lehet tartani a város egyik legkiemelkedőbb történetírójának. A könyvbemutatót hangulatát a belcsényi (Beočin) Brile Kulturális Otthon tamburazenészei tették emelkedettebbé.