2024. április 19., péntek

Újabb urbánus zsebek alakulnak

Új, társalgásra alkalmas köztereket alakítanak ki Kiszácson, Bakolcon (Bukovac), Klisán és az Újtelepen is, a munkálatok a nyár végén már megkezdődhetnek.
A városi Nagyberuházási és Területrendezési Hivatal versenypályázata sikeres volt, kiválasztották a munkálatok kivitelezőit, az új urbánus zsebek (modern közterek) kialakításának a költségei 95,6 millió dinárra rúgnak. A kivitelezőknek négy hónapjuk lesz a munkálatok elvégzésére.

A versenypályázati elbírálóbizottság a Graditelj NS, az Invest inženjering és a KLM inženjering TM vállalatokat bízta meg az új urbánus zsebek kivitelezésével. Az idei, módosított területrendezési terv keretében az urbánus zsebek felszerelésére összesen 20 millió dinárt irányoztak elő az idei városi költségvetésben, a jövő éviben pedig még 75,6 milliót terveznek erre a célra elkölteni.

Az Újvidék – Európa Kulturális Fővárosa program keretében bonyolítják le az Új helyek – 46 urbánus zseb elnevezésű projektet. A polgárok négy városi helyi közösségben minden évben kiválasztják azokat a területeket, amelyeket modern közterekké szeretnének alakítani. A projektben 1000 négyzetméterig terjedő közterek szerepelnek, a legújabb urbánus zsebeket Bakolcon, Kiszácson, Kliszán és az Újtelepen alakítják ki – olvasható a Dnevnik napilap honlapján.
A versenypályázati dokumentációból kiderült, hogy az új köztereken utakat, vízvezetéket, szennyvízcsatornát építenek, különféle acélszerkezeteket, ülőalkalmatosságokat helyeznek el. Az urbánus zsebek új közmegvilágítást kapnak, és zöld felületeket is kialakítanak.

A projekt keretében Bakolcon rendezik az I. Péter király utca egy részét, a kút körül, az egészségházzal szembeni területen. Érdekességként érdemes megemlíteni, hogy a most tervezett, új köztér közvetlen közelében, a Partizán utca mellett piacot terveznek kialakítani. A kiszácsi urbánus zseb a tervek szerint 250 négyzetméteres lesz, a parktól keletre, a Tatra Labdarúgóklub közelében alakítják ki. Klisán a helyi közösség közelében a Száva és a Zmajevaci út kereszteződésénél építik meg az új közteret. Az Újtelepen a Gavrilo Princip Helyi közösség épülete mellett, a Branislav Borota és a Simeon Piščević utcák találkozásánál lesz urbánus zseb.

A munkálatok a tervek szerint augusztus végén, vagy szeptemberben kezdődnek meg.