2024. április 25., csütörtök

Épül a veterniki óvoda

A peremvárosi faluban a Radosno detinjstvo Gyermekintézmény új létesítménye 2051 négyzetméteres lesz, 200 gyermeket fogadhat majd.
Miloš Vučević, Újvidék polgármestere elmondta, hogy az önkormányzat 300 millió dinárt irányozott elő ennek az új az óvodának megépítésére, a tervek szerint jövőre, júliusban befejezik a munkálatokat.

– Eddig még soha sem alkalmaztunk ilyen modern építészeti megoldásokat az óvodák építésénél, és először történt meg az is, hogy olyan teret alakítunk ki az ovi udvarában, amelyet tető fed. Ez azért fontos, mert a gyermekek ennek köszönhetően sokkal több időt tölthetnek a szabadban, még akkor is, ha esik az eső, vagy nagyon erős a napsütés. A város területén kialakuló új kapacitásoknak köszönhetően az újvidéki óvodák nemsokára 600 gyermekkel többet fogadhatnak majd, mint korábban. Hamarosan befejezzük a kliszai óvoda megépítését, Kátyon megduplázzuk a kapacitásokat, és Kabolban is az óvoda kibővítését tervezzük. Ehhez a projekthez legalább 100 millió dinárra lesz szükségünk. Mivel az újvidéki önkormányzat területén élő polgárok rendszeresen fizetik számláikat, és a városi politikusok is felelősségteljes politikát folytatnak, képesek vagyunk Újvidék minden részének a fejlesztésére – magyarázta a polgármester. Hozzátette: Veternik nagy léptekben fejlődik, 2012 és 2020 között az újvidéki önkormányzat 1,5 milliárd dinárt fektetett be ennek a peremvárosi településnek a fejlesztésébe.
– A veternikiek azt szeretnék, ha felújítanánk a Veternik Labdarúgóklub stadionjának a lelátóját, és mi minden tőlünk telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy eleget tegyünk kívánságuknak. Még akkor is, ha új, modern lelátót kell építenünk, mivel a felújítást egyelőre gátolják a jogviszonyi perpatvarok. Ezenkívül Veternik területének 30 százalékán még nem épült meg a szennyvízhálózat, és több tucat utcát kell leaszfaltozni – magyarázta Vučević.

Az idén az újvidéki óvodákba több mint 1700 gyermek iratkozhat be, az ő számukra az ellátás ingyenes, mert az önkormányzat fedez minden költséget. Továbbá a város támogatja 3000 gyermek ellátását a magánóvodákban.
A veterniki óvoda építésén 20 törökországi vendégmunkás dolgozik, a külföldi munkaerő alkalmazását a polgármester pozitívumként értékelte. Szerinte ez az egyik biztos jele annak, hogy a város és az ország fejlődik. Vučević további nagy beruházásokat jelentett be Újvidéken, amelyekre a városi költségvetésben 10 milliárd dinárt irányoznak elő.