2024. április 19., péntek
SZABADKA SZÖKŐKÚTJAI ÉS CSOBOGÓI (7.)

Szabadkai olimpiai érmesek emlékkútja

Szabadka köztéri szobrait bemutató sorozatunk után egy új sorozatot indítunk útjára, amelyben Szabadka köztéri szökőkútjait, csobogóit és emlékkútjait mutatjuk be. Közterületeink ezen díszei mellett nap mint nap elmegyünk, nyaranta pedig enyhülést is biztosítanak számunkra, de a történetüket nem feltétlenül ismerjük.
Pénteken vette kezdetét Tokióban a XXXII. nyári olimpiai játékok, amelyet eredetileg 2020-ban rendeztek volna meg, de a koronavírus-járvány miatt az idei évben tartják meg. Városunkban, a Sugárút elején, egy emlékkút hirdeti az olimpia eszméjét. Az emlékművön megtalálható mindazon szabadkai sportolók neve, akik eddig érmet – aranyat, ezüstöt vagy bronzot – szereztek a nyári olimpiai játékokon. A kút így a gazdag múltra visszatekintő szabadkai sporthagyományokra is felhívja a járókelők figyelmét.
Az olimpiai érmesek emlékkútját a pekingi olimpia évében, 2008-ban állították fel. Az emlékmű Miodrag Bardićnak és családjának, valamint a Zagrad Polgári Egyesület kezdeményezésére került felállításra, és a felállítás költségeit is ők állták. Az emlékkút Ante Rudinski építész tervei alapján készült, aki több szimbólumot is elrejtett művében. A kút tizenkétszögű alapja az év tizenkét hónapját és az idő múlását jelképezi. A kúton négy csapot helyeznek el, amelyek a négy égtáj felé mutatnak, és az egész világot magába foglaló olimpiára utalnak. A csapokból folyó víz magát az életet jelképezi. A kompozícióra egy dór stílusú oszlop is került, amely az olimpiai játékok görög gyökereire emlékeztet. Az oszlop tetejére pedig nem is kerülhetett más, mint az olimpiai játékok jelképe, az öt karika. Az emlékkútra az érmes olimpikonok nevei táblák formájában kerültek fel, amelyeken a név mellett szerepel az, hogy mely sportágban milyen érmet szerzett a sportoló, valamint mikor és mely olimpián szerezte azt. Az emlékművet számtalan sportmunkás és egykori sportoló jelenlétében avatták fel 2008. július 29-én. Az ünnepségen megjelent a Szerbiai Olimpiai Bizottság akkori elnöke és főtitkára, Ivan Ćurković és Predrag Manojlović is. Az emlékkutat Ćurković és Mester Gyula olimpiai bajnok röplabdázó leplezte le. Mester Gyula neve egyébként kétszer szerepel az emlékkúton, ugyanis a kiváló röplabdázó két olimpián is dobogóra állhatott, mégpedig Atlantában a harmadik fokára míg Sydney-ben a legfelső fokára.
Az emlékkúton a következő szabadkai olimpiai érmesek neve olvasható: Takács Jóska (ezüstérmes labdarúgó, 1948., London), Tihomir Ognjanov (ezüstérmes labdarúgó, 1952., Helsinki), Dušan Maravić (aranyérmes labdarúgó, 1960., Róma), Momir Petković (aranyérmes birkózó, 1976., Montreal), Refik Memišević (ezüstérmes birkózó, 1984., Los Angeles), Wild Đoković Eleonóra (ezüstérmes kosárlabdázó, 1988., Szöul), Mester Gyula (aranyérmes röplabdázó, 2000., Sydney, valamint bronzérmes, 1996., Atlanta), Bojana Radulović (ezüstérmes magyar válogatott kézilabdázó, 2000., Sydney), Nikola Kalinić (ezüstérmes kosárlabdázó, 2016., Rio De Janeiro) Davor Štefanek (aranyérmes birkózó 2016., Rio De Janeiro).
Reméljük, hogy a fenti névsor, az emlékkúton lévők táblák számával együtt, idővel tovább gyarapodik.