2024. március 29., péntek

Tanfelszerelést gyűjtenek

A Népkonyha iskoláskorú felhasználóit segíti a Vöröskereszt szabadkai szervezete

A Vöröskereszt szabadkai szervezete idén is tanfelszerelést gyűjt az intézmény által működtetett Népkonyha iskoláskorú felhasználóinak. A polgárok hat szabadkai papírkereskedés kitett dobozaiba helyezhetik el adományaikat a rászoruló gyerekeknek. A részletekről Zoran Molnar, a szervezet szakmunkatársa számolt be lapunknak.

– Két évvel ezelőtt indítottuk el az iskolakezdést támogató akciónkat. Az első évben annyi adomány gyűlt össze, hogy az összes alsó tagozatos gyereknek tudtunk csomagokat összeállítani, azaz pontosabban 59 kisdiákot örvendeztettünk meg szeptember elsején. Abban az évben mindenki iskolatáskát, füzeteket, vonalzókat, vízfestéket és egyéb tanuláshoz szükséges eszközöket kapott. Tavaly 32 elsős, másodikos és harmadikos általános iskolás diákot tudtunk támogatni.

Évente körülbelül 230–250 kiskorú felhasználója van a Népkonyhának – részletezte lapunknak Zoran Molnar.

A szakmunkatárs elmondta, hogy a Strossmayer utcában található Stil B és a Mapa 5, a Matko Vuković és az Arsenije Čarnojević utcákban található ForA4, a Köztársaság téren lévő Papir Commerce és a Nada Dimić utcában lévő Čikoš promet papírboltokban tették ki akciójuk adománydobozait.

– Nem pénzadományokról van szó. Arra kérjük a lakosságot, hogy amikor saját gyermekeiknek vásárolnak iskolakezdési eszközöket, akkor amennyiben az anyagilag nem megterhelő a számukra, vegyenek egy-egy apróságot és tegyék bele ezekbe a dobozokba. Természetesen nemcsak fizikai személyek, hanem vállalkozók is segíthetik a gyűjtést. Azok a kereskedések, amelyek üzlethelyiségeibe kitettük a dobozokat, már támogatják a kezdeményezést. Tavaly is tanfelszereléssel adakoztak. Nyitottak vagyunk az együttműködésre, amennyiben más vállalkozók is segíteni szeretnék az akciót – mondta a szervezet szakmunkatársa.

Az akció eddig minden évben szeptember elején ért véget, idén azonban hosszabb határidőt adtak a gyűjtéshez.

– Ebben az évben szeptember közepén ér véget az adománygyűjtés, mivel az előző évi tapasztalataink szerint a polgárok az iskolakezdés időpontja után is adományozni szeretnének. A csomagokat a Népkonyha elosztópontjain vehetik át az érintettek vagy azok szülei – nyilatkozta Zoran Molnar.

Mint megtudtuk, nem csak a papírkereskedésekbe, hanem a Vöröskereszt székházába is elvihetők az adományok. A szervezet szakmunkatársa elmondta, hétfőtől szombatig minden délelőtt fogadják irodájukban a tanfelszereléseket.

– Valóban olyan gyerekekről van szó, akik hiányban szenvednek, ezért szeretnénk segíteni nekik, különösképpen az első osztályba indulóknak. Arra szeretnénk buzdítani minden szabadkai polgárt, hogy vegyen részt az akcióban, tegyük számukra könnyebbé az iskolakezdést.