2024. április 20., szombat

Zongorát kapott ajándékba Péterréve

A helyi közösségben helyet kapott hangszernek köszönhetően ingyenes zenei foglalkozásokat tartanak a faluban

Csodaszép zongora áll a péterrévei helyi közösség dísztermében – a hangszert a péterrévei Tisza néptáncegyüttes alapítójának, Kódé Károlynak a lánya, Bertók Eleonóra adományozta a falunak. A zongorának köszönhetően ingyenes zenei foglalkozásokon ismerkednek meg a zeneművészet alapjaival a falu apróságai.

A zongorát egy évvel ezelőtt kapta ajándékba a falu, de a járványhelyzet miatt csak most kezdte meg a szolgálatát. Az igyenes foglalkozásokat hetente kétszer, két korcsoportban július eleje óta tartja Faragó Andrea zene- és szolfézstanár.

– Péterrévén nincs zeneiskola, ezért úgy gondoltam, hogy megadom a gyerekeknek a lehetőséget, hogy megismerkedjenek a zene alapjaival. Ez egy előkészítő tanfolyam, amelyen énekelünk, metalofonon játszunk és a hangértékeket is megtanuljuk a gyerekekkel, akik később Óbecsére vagy Adára is beiratkozhatnak zeneiskolába – mondta el Faragó Andrea.

Kódé Károly, a vajdasági magyar néptáncmozgalom kiemelkedő és népszerű személyisége, a péterrévei Tisza Mente Közművelődési és Népművészeti Egyesület öt évvel ezelőtt elhunyt művészeti vezetője 1980-ban alapította meg Péterrévén a Tisza néptáncegyüttest.

– Édesapám halála után a hangszereit a művelődési egyesületnek ajándékoztuk, mert úgy éreztük, őket illetik. Ezt a zongorát én a nagymamámtól kaptam nyolcéves koromban, később a lányom is zongorázott, de ő már inkább elektromos hangszeren készült fel a versenyeire. A kiváló és szép zongora otthon porosodott, így jutottunk arra az elhatározásra, hogy a falunak adományozzuk. A péterrévei gyerekek hasznát veszik, ismerkednek a hangszerrel és a zeneművészettel, és ez nekünk is örömünkre szolgál – jelentette ki érdeklődésünkre Bertók Eleonóra.