2024. április 23., kedd
TISZATARRÓS

Továbbra is komp nélkül

Tavaly novembere óta nem üzemel a tiszatarrósi (Taraš) komp. A Tiszán való átkelés helyett most negyven kilométeres kerülőúton jutnak el a gazdák a bácskai oldalon levő földjeikig. A komp használatát azért kellett beszüntetni, mert a nemzetközi előírások szerint acélhuzallal többé nem lehet kompot működtetni. Ilyen módszerrel többé nem lehet a folyón közlekedni, mert veszélyeztetik a nemzetközi hajóforgalmat a Tiszán.

A kompot az elkövetkezőkben hajónak kell vontatnia. Két hónappal ezelőtt, a nagybecskereki önkormányzat közreműködésével egy kis vontatóhajót biztosítottak erre a célra. Akkor bejelentették, hogy, ha ideiglenesen is, de megoldódott a probléma. De hamarosan kiderült, hogy ideiglenes megoldás sem született. Ugyanis egy ilyen hajót csak megfelelő képesítésű személyzetre lehet rábízni, úgy tűnik azonban, hogy egyelőre nem találtak erre megfelelő munkaerőt. Voltak próbálkozások, de az elmúlt két hónap alatt csak néhányszor sikerült a kompot átjuttatni a Tisza egyik partjáról a másikra. A jelekből ítélve a gondot az okozza, hogy a komp eredetileg acélhuzalos vontatásra készült, ami egy biztos irányt és támpontot adott a kikötésre, a vontatóhajóval viszont ezt nem lehet elérni. Különösen, ha nagy a folyó sodrása.

Míg a komp és a vontatóhajó a tiszatarrósi oldalon van lehorgonyozva, addig a helybéli gazdák már a másfél hónap múlva kezdődő őszi mezőgazdasági munkálatokra gondolnak, amikor majd többször kell átmenni a Tisza túloldalán levő földekig. Mint mondják, nem tehetnek arról, hogy egy évszázada, a Tisza megregulázásakor a folyó túloldalán maradt kétezer hektárnyi legjobb földjük. A tiszatarrósi komp már csaknem kétszáz éve működik. Eközben a Tiszán mindig is nemzetközi hajóforgalom zajlott, de egyetlen forgalmi incidens a komp miatt itt nem történt – érvelnek a helybéliek.