2024. március 29., péntek

Mesejáték-bemutató

Holnap folytatódik az Anna-napi programsorozat

A kishegyesi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Cselefendi néptáncegyüttese első bemutatójára készül. A Mátyás király aranyszőrű báránya című táncos mesejátékot fogják előadni pénteken 20 órától a színházban. Patyerek Csaba, az egyesület koordinátora arról számolt be lapunknak, hogy több okból is érdekes az előadás.

– A Cselefendi táncegyüttes egyesületünk egyik utánpótláscsapata, és ez az első önálló, egész estés műsoruk. Azért is izgalmas ez, mert nem kifejezetten táncos műsor, hanem mesejáték. A Mátyás király aranyszőrű báránya című mesét dolgoztuk fel, aminek zenei alapanyagát a Fokos zenekar alkotta meg, nagyon ötletesen és igényesen. Az előadás egyediségét az is adja, hogy a gyerekek saját kezűleg készítették a díszletet, minden kiegészítőt közösen valósítottunk meg, a viseletek kivételével – mondta el Patyerek, majd arról is szólt, hogy az előadással ősztől tájolni szeretnének.
– Megpróbáljuk megutaztatni az előadást, hogy a gyerekek is kóstoljanak bele, milyen egy saját szerzeményt vinni, bemutatni Kishegyesen kívül – fogalmazott a koordinátor.

A Mátyás király aranyszőrű báránya című előadás létrejöttét a Csoóri Sándor Alap támogatta – számolt be lapunknak Linka B. Gabriella, a művelődési egyesület elnöke, majd arról is szólt, hogy reményeik szerint a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. is támogatni fogja a tájolási programjukat.
– Nem véletlen, hogy ezt az előadást készítettük el, ugyanis a Magyar Nemzeti Tanács minden évben oszt Mátyás-könyveket a leendő elsősöknek. És az ezekben szereplő mesék adták az előadás alapját, valamint az is közrejátszott, hogy Kishegyesnek van Mátyás király szobra. Kötődünk Mátyás királyhoz, és mindez adta az apropót – számolt be az elnök.

A kishegyesi Anna-napi események sorában holnap 18 óra 30 perckor kerül bemutatásra dr. Virág Gábor A kistérségi krónikás című könyve, az iskola ebédlőjében. Ezt 20 órától a Mátyás király aranyszínű báránya című mesejáték követi a színházteremben, 21 órától pedig a Muskátli, a Vajdaság virágai zenés dokumentumfilmet vetítik a Bandi házban (Vasút utca 18.).