2024. április 18., csütörtök

Négy szakon van még szabad hely Adán

Az adai Műszaki Iskolában szeptembertől kilencvenhat elsős tanuló kezdheti meg tanulmányait

Az elmúlt évekhez képest kevesebb elsős diák iratkozott be az adai Műszaki Iskolába, ahol 96 tanuló kezdheti meg középiskolai tanulmányait öt szakon a 2021/2022-es tanévben. Gilice Hilda iskolaigazgató elmondta, hogy az előző időszakhoz viszonyítva az idén 15-20 fővel kevesebb elsős jelentkezett, de a körülményekhez képest elégedett az idei iratkozással. Bár igazgatóként azt szerette volna, ha sikerül feltölteni mind a 180 meghirdetett férőhelyet az elsős osztályokban.

Az adai középiskolában szinten minden szakon maradt szabad hely

Az adai középiskolában szinten minden szakon maradt szabad hely

– Az adai Műszaki Iskolában a 2021/2022-es tanévben hat első osztályt terveztünk különböző oktatási profilokra. Ebből öt osztályt magyar nyelven és egy tagozatot szerb nyelven 180 férőhellyel. Sajnos vannak olyan oktatási profiljaink, ahol kis létszámban jelentkeztek tanulók, mint például szerb tannyelvű számjegyvezérlésű gépek technikusa (CNC-technikus) szakon. Erre a szakra összesen 6 tanuló jelentkezett, de az oktatási minisztériumtól már megkaptuk a hivatalos tájékoztatást arról, hogy ezt az osztályt sajnos nem tudjuk megnyitni. Ennek a hat tanulónak másik iskolában kellett helyet keresni, de végül is közülük két diák maradt Adán, és magyar tannyelvű osztályba iratkozott be – magyarázta Gilice Hilda. – A magyar tannyelvű osztályokban a számjegyvezérlésű gépek technikusa szakot teljes egészében feltöltöttük 30 fővel, nincs szabad hely. A mechatronikai technikusaink 20-an vannak, itt még 10 szabad hely maradt.

A számítógépek elektrotechnikusa oktatási profilon 28 hely foglalt, és még 2 szabad hely van. A fémmegmunkálógép-kezelő szakra, ami hároméves képzés, és 30 fővel indítottunk volna el, csak 12 tanuló jelentkezett. Az előző évekhez viszonyítva ez számunkra is nagy meglepetés volt, mivel korábban folyamatosan teljes létszámmal tudtuk az osztályt elindítani. Végül 6 fő jelentkezett az általános építőipari munkák kivitelezője szakra, amelyen ácsokat, kőműveseket, betonozó és térburkoló, valamint betonvasszerelő szakmunkásokat képeznek. Ez nem volt annyira meglepő, mivel erre a szakra általában 5-7 diák jelentkezik, de az eddigi években sikerült mindig elindítanunk, mivel hiányszakmákról van szó. Az ezen a szakon tanuló diákok sikeresen és jó eredménnyel be is fejezik a tanulmányaikat. Összességében jelenleg 96 elsős tanulónk van az adai Műszaki Iskolában. Az előző évekhez viszonyítva az elsősök létszáma sajnos 15-20 fővel csökkent, de ennek részben a környék alacsony gyermeklétszáma az oka. A körülményekhez képest elégedett vagyok az eredménnyel, bár igazgatóként azt szeretném, hogy teljesen feltöltsük és gond nélkül elindítsuk az oktatási profiljainkat.

Az adai Műszaki Iskolában viszont mindent megteszünk azért, hogy ezek az oktatási profilok elinduljanak, minden kérvényt elküldtünk, ahová kellett, és bízunk benne, hogy az öt tagozat szeptember elsején megnyílhat – közölte az iskolaigazgató. Majd hozzátette, hogy azok a diákok, akik szeretnének átiratkozni a fennmaradt szabad helyekre, akár más iskolából is, azt szeptember elseje után tehetik meg, de egyelőre mindenkinek oda kell beiratkoznia, ahova a kívánságlista alapján besorolták.