2024. március 29., péntek
BÁCSFEKETEHEGY

A kun hagyományok megőrzése

Az idén 25. alkalommal szerveznek nagykunsági alkotótábort Bácsfeketehegyen

Hétfőn kezdődött és pénteken délután fog befejeződni a 25. Nagykunsági Alkotótábor Bácsfeketehegyen. Az eseményre a Bácsfeketehegy Magyar Művelődési és Helytörténeti Egyesület szervezésében kerül sor, de az idei évben a Bacroute – Tastes of Backa and adventures elnevezésű IPA-projektum csapata társszervezőként jelen van a táborban. Hajvert Lódi Andrea, a művelődési egyesület elnöke arról számolt be lapunknak, hogy nemcsak másolni kell a hagyományokat, hanem átültetni a jelenbe.

Amellett, hogy megismerik a hagyományos motívumokat, mintákat, anyagokat, megpróbálják mindezt átültetni a mai gyakorlatba

Amellett, hogy megismerik a hagyományos motívumokat, mintákat, anyagokat, megpróbálják mindezt átültetni a mai gyakorlatba

– Ennek a tábornak alapvetően az a célja, hogy a kunságból hozott hagyományokat átörökítse. Emellett az is nagyon fontos, hogy az örökölt hagyományokat hogyan tudjuk továbbadni. Ne csak másoljuk azokat, hanem hogyan tudunk kreatívan hozzányúlni, hogyan tudjuk a mai világ számára használhatóvá tenni. Próbáljuk a mai gyerekek számára teljesen fogyaszthatóvá alakítani, s az nagyon jó, hogy a gyerekek nagyon nyitottak erre. A foglalkozásokon amellett, hogy megismerik a hagyományos motívumokat, mintákat, anyagokat, megpróbálják mindezt átültetni a mai gyakorlatba. Pl. a kunsági virágmotívumokat, amiket a gyerekek a terítőkön láttak, azokat átrajzolták papírra, és temperával kiszínezték. A következő fázis az lesz, hogy ezt felvisszük egy pólóra, s így a mai ruházaton megjelenik egy több száz éves motívum – számolt be Hajvert Lódi, majd arról is szólt, hogy a táborban vannak olyan oktatók, aki egész héten részt vesznek a munkában, s vannak vendégoktatók is. Állandó jelleggel segíti a munkát Tokics Etelka, Horváth Renáta, Sárközi Noémi, Nagy Lengyel Anikó, Végső Vivien, Török Emese és Végső Barbara. Egy foglalkozás erejéig jelen lévő előadó volt Kórizs József, aki a kunsági viseletről és eszközökről beszélt, Szalma István az íjászatot mutatta be, Csípe Tímea kézműves szappankészítést, Szabó Kiskároly Ilona mézeskalács-készítést, Szuhankó Ruzsena és Sándor szövést és gyékényfonást tanított, Cékus Lenke a lovakról tartott előadást, Konc Dorottya pedig lovasbemutatót. Vendég előadó volt Klauz Surányi Boglárka vesszőfonó, Becsei Árpád barantázó, Tímár Gabriella fonálgrafikát tanított a gyerekeknek, Pál Eszter pedig makramézást.

– Itt szinte egy hónapra való oktatót soroltam fel, de ez teljesen belefér egy egyheti programba, hiszen átlagosan 50-60 gyerek vesz részt a foglalkozásokon, négy csoportba osztva, párhuzamosan. Ilyen létszámú gyereknek szükség van ennyi oktatóra. Fontos az is, hogy Tumbász Kornélia óvónő kisegít bennünket, és külön foglakozik az ovisokkal. Nagyon sok segítségünk van, és igyekszünk a fiatalokat is bevonni – mondta el az elnök, majd arról is szólt, hogy a tartományi oktatási titkárság támogatja az idei tábort, valamint a Bacroute – Tastes of Backa and adventures elnevezésű IPA-projektum is.
A kun tábor a Bacroute második vajdasági állomása – számolt be lapunknak Kerekes Zoltán, a projektum koordinátora.

Érdekes, hagyományos foglalkozások várják a táborban a gyerekeket

Érdekes, hagyományos foglalkozások várják a táborban a gyerekeket

– Két tábor szervezésében veszünk részt az idei évben, az egyik a kun tábor, a másodikat pedig év vége felé fogjuk realizálni. Azért gondoltuk, hogy támogatjuk ezt a tábort, mert az Európai Uniónak is prioritása a közösségépítés, a hagyományok megőrzése és az identitásmegőrzés. Ez a kapcsolódási felület a tábor és a projektum között – mondta el Kerekes, majd hozzáfűzte, hogy a projektum anyagiakban is támogatja a tábor létrejöttét.