2024. március 29., péntek

Ahol a termelő az első

A szenttamási falugazdász irodában minden segítséget megadnak a termelőknek

A Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége a mezőgazdasági tevékenységek segítése céljából falugazdász irodát nyitott Szenttamáson (is). A programot a magyarországi Agrárminisztérium támogatja. A közép-bácskai településen idáig nem működött ilyen jellegű szolgáltatás. A jövőben a Liszt Ferenc utca 1. alatt várja mindazokat, akiknek bármiféle mezőgazdasági tevékenységgel vagy pályázattal kapcsolatos kérdésük van.

Az irodában Paracki Lívia dolgozik, aki lapunknak elmondta, 2018 szeptemberétől dolgozik falugazdászként, a helyi iroda valamivel később nyílt meg. A fiatal szakembertől arra a kérdésekre kerestük a választ, hogy mi mindennel foglalkozik a szenttamási iroda, továbbá arra, hogy milyen kérdésekkel és kérésekkel keresik fel az itteni gazdák. Egy mondatban így válaszolt: Nálunk mindig a termelő áll az első helyen!

− A munkakörömbe tartozik a pályázati tanácsadás, az ügyfelek útbaigazítása a pályázatokhoz szükséges dokumentumok beszerzésével kapcsolatban, ez mellett a gazdaságok bejegyzési dokumentumainak a kitöltését és a jószágtámogatási űrlapok kitöltését is végzem. A termelők kérésére ügyeket intézek az állami kincstár verbászi fiókintézetében (ehhez szükséges egy felhatalmazás), és egyéb mezőgazdaságot érintő információkat nyújtok − sorolta Lívia.

Szavai szerint a szenttamási ügyfelek leginkább a gazdasági iratok kitöltésével, és azok bevitelével/hitelesítésével kapcsolatban keresik fel az irodát, továbbá kiemelte a pályázati tanácsadást is, mivel erre vonatkozóan a szenttamási termelőknek eddig nem volt kihez fordulniuk segítségért.

− Tavaly és az idén nem a megszokott módon kellett igényelni a területalapú támogatást, mivel a járványhelyzet miatt automatikusan történt, de ezt a folyamatot is követni kellett, mivel az, aki tavaly nyitott új gazdaságot, annak elektronikusan kellett ezt jeleznie a Kifizetési Ügynökségnek. Gazdaságújítással kapcsolatban is sokan megkeresnek, de a különböző pályázatokra vonatkozóan is egyre többen érdeklődnek – fogalmazott Szenttamás falugazdásza.
Kiemelte, az idén folyamatosan jelennek meg az újabbnál újabb pályázatok, ezért kéri a termelőket, hogy bármilyen jellegű pályázati kiírás kapcsán forduljanak nyugodtan a helyi falugazdász irodához, amely hétfőtől péntekig mindennap 9 és 13 óra között az érdeklődők rendelkezésére áll.