2024. április 19., péntek

Az energiahatékonyság növelése a fő cél

Verbászra látogatott Zorana Mihajlović bányászati és energiaügyi miniszter

A verbászi Svetozar Miletić Általános Iskola, továbbá négy helyi óvoda épület- és energetikai felújításáról írt alá megállapodást tegnapelőtt Verbászon Zorana Mihajlović bányászati és energiaügyi miniszter. Ebből az alkalomból ugyancsak Verbászra látogatott Svájc belgrádi nagykövete, Urs Schmid, és a Dél-bácskai közigazgatási körzet vezetője, Milan Novaković. A vendégek Predrag Rojević, Verbász polgármestere kíséretében ellátogattak az óvodák központi épületébe, ebben a létesítményben hamarosan elvégzik az energetikai rekonstrukciót, ablakcserét és a fűtés korszerűsítését is.

− A verbászi oktatási létesítményekben a munkálatok befejezése után jelentősen csökkennek az áram- és a fűtési költségek, a teljes szén-dioxid-kibocsátás pedig 40 százalékkal, azaz évi csaknem 400 tonnával csökken − jelentette be a szerb kormány alelnöke.

Szavai szerint a hónap végén kezdődő és a jövő év áprilisára elkészülő munkálatok értéke csaknem 1,6 millió euró. A projektumban Verbász község mellett még három önkormányzatot támogat a svájci kormány, azaz összesen 17 épületet újítanak fel, amelyekre több mint 8 millió svájci frankot különítenek el.
Zorana Mihajlović hangsúlyozta, az energiahatékonyság segítségével növelhető a teljesítmény, csökkenthetők a költségek és a szén-dioxid-kibocsátás.

− Amikor a munkálatok áprilisban befejeződnek, és felújítják az épületeket, csak akkor derül ki, hogy ez és a többi épület mennyire lesz korszerű, és hogy a projektumnak mekkora a jelentősége. A pénz, amit erre a célra elkülönítettünk nem kevés, a beruházásnak köszönhetően azonban nagyon sokat megtakaríthatunk az előttünk álló időszakban. A legfontosabb az, hogy jelentős mértékben, évi 400 tonnával csökken a szén-dioxid- kibocsátás, és ha ide soroljuk még Paraćin, Kruševac és Užice városát, ahol már befejeződött a projektum, összesen mintegy 1500 tonnával csökken a kibocsátott káros anyagok mennyisége. Mindez része annak a hosszú távú célunknak, hogy 2030-ig 40 százalékkal csökkentsük az energiafogyasztást – magyarázta Zorana Mihajlović.

Hozzátette, a szerb kormány tervei között szerepel az is, hogy a jövőben az energia legalább 50 százaléka megújuló forrásokból származzon. Kiemelte, a kormány, az önkormányzatok és mindannyiunk közös feladata megtanítani gyermekeinket, hogy mit jelent az energiahatékonyság, és hogy mennyire fontos az energia. Csak miután ezt elérjük, akkor beszélhetünk az egészségesebb környezet kialakításáról.

Milan Novaković, a Dél-bácskai közigazgatási körzet vezetője kifejtette, örül annak, hogy részt vehetnek a projektum megvalósításában, amely a kerület összes önkormányzatának egyik prioritása. Utalt arra is, hogy a 12 önkormányzat közül hat részt vesz a energiahatékonysági projektumban, és felkérte a polgárokat, hogy kövessék annak alkalmazását, hiszen jelentős változásokat hoz a város életében.

Predrag Rojević, Verbász polgármestere szerint az energia-hatékonyság vezető szerepét az önkormányzatnak kell vállalnia: Gyermekeink, továbbá az oktatási intézményekben dolgozók számára igen jelentős projektum megvalósításáról beszélünk.

− Az itt folyó munka egyik prioritása az oktatás, és remélem, hogy a Bányászati és Energiaügyi Minisztérium további támogatásával azon dolgozunk majd, hogy minden oktatási intézményben javítsuk a munkafeltételeket és a -körülményeket – üzente Verbász polgármestere.

A szerződések aláírását követően Zorana Mihajlović kijelentette, a napelemes rendszerekre vonatkozó pályázat megjelenése szeptemberben várható, továbbá ekkorra időzítik a nyílászárók cseréjével kapcsolatos pályázati felhívás második részét is.