2024. április 25., csütörtök
BAJSA

Ősök napja Bajsán

Tartalmas családi nap a honfoglalás kori hangulatot megidéző hagyományőrzés jegyében

Délvidéki ősök napja címmel hagyományőrző programot hirdettek meg hétvégére a bajsaiak. A falu helyi közössége, a területén működő valamennyi civil szervezet közreműködésével, a Délvidéki Turán, a Magyar Turán Szövetség és az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával zajló programokról Kókity Erika, a helybeli Testvériség Művelődési Egyesület elnök asszonya mesélt.

Kókity Erika

Kókity Erika

– A rendezvényünk már pénteken megkezdődik, 19 órai kezdettel Bíró András Zsolt antropológus, biológus, a Kurultáj fő szervezője tart előadást Az ősi magyarság eredete és kultúrája címmel, ismerteti a legújabb kutatások eredményeit a helyi közösség tűzoltóotthona nagytermében. Másnap, szombaton a bajsai Bács-ér-völgyben, az egykori téglagyár területén lesz gyülekező. Az útvonalat a faluban szerte kihelyezett jelzőtáblákkal mutatjuk majd vendégeink számára. A magyarság legősibb hagyományaira emlékezik a rendezvényünk, a honfoglalás korára és az az előtti időkre, amikor még pogány világ volt. Jurtákkal, lovakkal, íjászattal, kézműves-foglalkozással, lovas- és harci bemutatókkal, kiállítással. Több jurta lesz felállítva, így az egyik színhelyen a jurtában folyó élettel kapcsolatban egy tárlatot lehet majd megtekinteni – tudtuk meg Kókity Erikától, aki azt is elárulta, hogy bemutatásra kerülnek azok az eszközök, amelyek a korabeli mindennapi életre jellemzőek voltak, így például a főzéshez szükséges konyhai elemek. A kiállítás felállítói bemutatót is tartanak a jurtában felállított tárlat más tárgyainak a segítségével is.

– Főleg családokat célzó programok lesznek majd szombaton, többek között lovaglás és többféle kézműves-foglalkozás várja a gyerekeket az 1000 évvel ezelőtti életmód jegyében. Felállítunk majd egy színpadot, ahol kultúrműsor, népzene, néptáncbemutató lesz látható, hallható. Kirakodóvásár keretében a korabeli szellemiséget idéző hagyományőrző kézművesek árulják portékáikat. Egyebek mellett gölöncsérkedni is lehet majd, és az íjakkal, az íjászattal kapcsolatban is lesz egy tárlat, látványos bemutatót is láthat a közönség, íjászversenyt is meghirdetünk. Korhű öltözékben jelen lesznek a Délvidéki Turán és a Magyar Turán Szövetség hagyományőrzői, továbbá a felvidéki barátaink bemutatója is programon szerepel – mesélte a rendezvény egyik fő szervezője, a Testvériség Művelődési Egyesület elnök asszonya.

Szeptemberben már szerveztek hasonló hagyományteremtő rendezvényt Bajsán, Őszünnep címmel

Szeptemberben már szerveztek hasonló hagyományteremtő rendezvényt Bajsán, Őszünnep címmel

A rendezvény programjai 11 órakor kezdődnek táltosdobolással és területtisztító áldással Fehérholló Öskü táltos vezetésével, majd az ünnepélyes köszöntők után a beöltözött hagyományőrzők részvételével seregszemle van meghirdetve. Kókity Erika elmondta, hogy lovas- és gyalogsági részvétellel megidézik a magyarok bevonulását a Kárpát-medencébe. A felvidéki Dalia Iskola harci bemutatója is a programon szerepel. Ezt követően 14 óra körül hagyományőrző íjászverseny kezdődik a Délvidéki Turán szervezésében, honfoglalás korabeli viselet- és fegyverbemutató a Magyar Turán Szövetség közreműködésével, valamint nomádharc-bemutató. Ezt követően 17 óra tájára vértes nomádharc-bemutatót hirdettek meg, majd a honfoglalás korának kultúrájáról, életmódjáról is elhangzik egy előadás az egyik jurtában. A 19 órai táltosdobolást szertűz követi, végül a szombati bajsai programot a Varkocs együttes koncertje zárja 21 órai kezdettel.