2024. április 24., szerda
TARTOMÁNYI KORMÁNY

Folytatódik a tűdőrák korai felfedezését célzó akció

Vajdaságban az utóbbi évtizedben 12 százalékkal nőtt a tüdőrákos megbetegedések száma, és ma a férfiaknál ez a leggyakrabban előforduló daganatos betegség, a nőknél pedig a második helyen áll. Szerbiában évente 5000 embernél diagnosztizálnak tüdőrákot, és 4600-an halnak bele a kórba, amelynek tünetei már csak a betegség előrehaladott szakaszában jelentkeznek, emiatt pedig kedvezőtlenek a gyógyulási kilátások. Az országban kétóránként meghal valaki tüdőrákban; egy doboz cigaretta 270 perccel rövidíti le az életet.

A tartományi kormány nagyszabású projektumot indított a tüdőrák korai felfedezésének érdekében, a vizsgálatokat a kamenicai Tüdőgondozó Intézet végzi. Az alacsony dózisú CT-alapú tüdőrákszűréssel olyan apró daganatok kimutatása is lehetséges, melyeket a szokásos diagnosztikai eljárásokkal nem lehet látni. A koronavírus-járvány miatt időnként megszakított kísérleti projektum 10 hónapja alatt Újvidéken 543 páciens esett át a szűrésen, közülük 8-nál mutatták ki a betegséget. A magas kockázatú csoportokba tartozó, tehát 50 évesnél idősebb, dohányzó, illetve más krónikus tüdőbetegséggel küzdő személyeket vizsgálták, illetve azokat, akik családjában már előfordult tüdőrákos eset. Vajdaság Kormánya arra kér mindenkit, aki e kategóriák valamelyikébe sorolható, hogy konzultáljon választott orvosával, és jelentkezzen szűrővizsgálatra.

A Tartományi Egészségügyi Titkárság kellően felszerelte a vajdasági egészségügyi intézményeket a szűrés lebonyolításához, és a záró teendők elvégzése után a projektum Vajdaság egész területén folytatódhat – közölte a tartományi kormány sajtóhivatala.