2021. szeptember 28., kedd

A gyermeki mosolyért

Idén is gyűjtötték a búzaadományokat Zentán

A Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége (VASZ) idén is megszervezte Vajdaságban a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program keretein belül a búzaadományok átvételét. A gyűjtésre kedden került sor a szövetség székházánál, ahova már a reggeli órákban folyamatosan érkeztek a felajánlások.

Nagy Miklós, a VASZ elnöke elmondta, hogy a szövetség a kezdetek óta részt vesz ebben a kezdeményezésben, így ez már a 11. alkalom, amikor begyűjtik a vajdasági termelők felajánlásait. Emlékeztetett, hogy az első évben nem sokkal több, mint 400 kilót sikerült összegyűjteniük, és a teljes mennyiséget Magyarországra szállították, az ebből készült lisztet pedig a dévai Szent Ferenc Alapítvány kapta meg. Később egyre népszerűbb lett az akció, és évről évre duplázódott a felajánlott mennyiség. Ennek alapján a szövetség egy olyan döntést hozott, hogy az adományokból készült liszt Vajdaságban marad, és olyan egyesületek kapják meg, amelyek gyermekekkel foglalkoznak. Ilyen pl. a Nagycsaládosok Egyesülete vagy a sérült gyermekekkel foglalkozó civil szervezetek. Nagy kihangsúlyozta, hogy a mottójuk is ezt a törekvésüket tükrözi, amely szerint egy gyermek mosolya többet és minden pénznél.

Minden zsákból kis mennyiséget a Kárpát-medencei kenyérhez való búzához öntenek (Fotó: Kállai G. Nikoletta)
Minden zsákból kis mennyiséget a Kárpát-medencei kenyérhez való búzához öntenek (Fotó: Kállai G. Nikoletta)

– Az idei évben is bízunk benne, hogy az előző évi mennyiséget meg fogjuk növelni. Most, egy órával a gyűjtés megkezdése után, már meghaladtuk a 6 tonnányi mennyiséget – nyilatkozta Nagy a kedd reggeli sajtótájékoztatón.

A VASZ elnöke elmagyarázta, hogy a felajánlásokat a tagszervezeteknél és a falugazdászoknál várták. Reményeik szerint az összes községből érkezik majd búza. Tavaly több, mint 30 település 367 termelője ajánlott fel egy zsáknyi búzát.

Már egy zsáknyi búza is nagy segítség (Fotó: Kállai G. Nikoletta)
Már egy zsáknyi búza is nagy segítség (Fotó: Kállai G. Nikoletta)

Világos Valéria, Adán és Moholon tevékenykedő falugazdász elmondta, hogy már a kezdetek óta részt vesznek ebben az akcióban. Számukra fontos, hogy a rászoruló gyermekek étkeztetéséhez ilyen módon hozzá tudnak járulni. Hozzátette, hogy Adáról, Moholról és Völgypartról idén kb. 42 termelő vett részt a kezdeményezésben, és 2250 kg búzát sikerült összegyűjteniük. Büszke arra, hogy minden évben több mennyiséget tudnak áthozni Zentára, és, hogy a helyi termelők ilyen szépen kiveszik a részüket ebből az akcióból.

Ótott Nóra, törökkanizsai falugazdász elmondta, hogy a község területéről 18 termelő adományozott, így 850 kg búza gyűlt össze. Elmondása szerint a gazdák nagy örömmel vesznek részt az akcióban, hiszen tudják, hogy ezzel kisgyermekes családokon tudnak segíteni.

15 millió búzaszem (Fotó: Kállai G. Nikoletta)
15 millió búzaszem (Fotó: Kállai G. Nikoletta)

A gyűjtésnél minden zsákból vesznek egy pici mennyiséget, amelyet egy külön dézsába gyűjtenek. Ezt fogják majd elszállítani az Összeöntés Ünnepére, ily módon minden gazda hozzájárul a Kárpát-medencei kenyérhez. A nagy összeöntés idén augusztus 6-án lesz Ópusztaszeren.