2024. március 28., csütörtök

Ismét aktív a Topolyai Gazdakör

Szervezik a jubileumi, X. Vajdasági Parasztolimpiát, amely a tervek szerint a bajnokok ligája lesz

Tavaly a járvány idején olyan szigorúak voltak a korlátozások, hogy a termelők nemcsak hogy nem nagyon tudtak egymással találkozni, de még a földjeiket sem művelhették, ha éppen kijárási tilalom volt. Később ez azért megoldódott, a mezőgazdaság pedig nem szenvedte meg annyira a pandémia okozta krízist, mint például a turizmus. A Topolyai Gazdakör is kénytelen volt redukálni a szokásos tevékenységeket, és a tömegrendezvények szervezését sem lehetett megoldani. Most viszont ismét aktívak, havonta tartanak összejöveteleket, és szervezik már a hagyományos kenyérszentelőt és a parasztolimpiát is.

Tomik Nimród, a Topolyai Gazdakör alelnöke elmondta, hogy ismét tartanak összejöveteleket, és a Vajdasági Parasztolimpiát is szervezik már. Az utóbbi három hónapban már meg tudják szervezni hagyományos összejöveteleiket a vásártéri otthonban. Ilyenkor a gazdálkodók tapasztalatokat cserélnek, emellett szakemberek előadásait is meg szokták hallgatni, illetve felvásárlókat, vetőmagok és más újratermelési anyagok forgalmazóit is rendszeresen meghívják. Tomik azt is elmondta, hogy a járvány miatt tavaly nem tudták megszervezni a Vajdasági Parasztolimpiát, így a jubiláris tizediket idén tartják meg. A tervek szerint ebben az évben augusztus 22-én tartanák meg a hagyományos formában, de idén – mivel jubileumot is ünnepelnek – a „bajnokok ligáját” rendeznék meg, amire meghívnák az eddigi győzteseket, a parasztolimpia bajnokait. Természetesen ezen a napon lesz a délelőtti órákban a Sarlós Boldogasszony katolikus nagytemplomban a kenyérszentelő, a parasztolimpia pedig a szokásos kísérőrendezvényekkel zajlana, mint amilyen a főzőverseny és a zenei programok, délutáni és esti koncertek.

A gazdakör alelnöke azt is elmondta, hogy az utóbbi időben sokan a szántóföldi növénytermesztés mellett, esetenként helyette más kultúrákkal is próbálkoznak. Mogyoró-, kajszi- és szilvaültetvények létesültek olyan helyeken, ahol nemrég még búzát és kukoricát termesztettek. Rámutatott azonban, hogy nincs még meg a kellő idő tapasztalata ahhoz, hogy ennek jövedelmezőségét és egyéb paramétereit megítéljük. Idén a kajszi többnyire elfagyott, nagyon kevés termett, ezért is nagyon drága a gyümölcs. Aki azonban szereti a befőttet, lekvárt vagy a belőle készült kisüstit, az nem sajnálja érte a pénzt a jelek szerint.

Ebben az évben augusztus 22-én tartanák meg a parasztolimpiát Topolyán

Ebben az évben augusztus 22-én tartanák meg a parasztolimpiát Topolyán

Az árpára kifejezetten kedvező volt az időjárás. Az idős termelők is úgy fognak beszélni 2021-ről, mint az árparekordok évéről. Holdanként nem volt ritka a 45–50 mázsás hozam, sőt, ennél többet is termett, és az átlag is nyilván 45 felett van. Az elmúlt évekhez képest a felvásárlási ár is magasabb. Most megfigyelhető, hogy az aratás után próbálják leszorítani az árakat, de a közeljövőben ismét emelkedés jöhet a gazdakör alelnökének véleménye szerint. A repce esetében például máris magas az ár, a 60 dinárt is meghaladja. A repce is viszonylag jól termett, van olyan termelő, akinek holdján csak 10 mázsa lett, és olyan is, akinek 28 mázsa. Az átlaghozam pedig valahol a kettő között van – fogalmazott Tomik. Hozzátette, hogy a kapásnövények nagyon megsínylették a csapadékhiányt, biztosan lesz majd terméskiesés, de egyelőre nehéz megítélni, hogy milyen mértékűek a károk. Attól is sok függ, hogy mikor és milyen fajtát vetettek, valamint a föld minősége és az alkalmazott agrotechnika is befolyásolja a hozamokat.