2024. április 23., kedd

Goran Vasović lesz Óbecse harmadik díszpolgára

A cím odaítéléséről és a községi díjazottakról pénteki ülésén szavaz a községi képviselő-testület

Az újkori díszpolgári cím 2010-es bevezetése óta az idén választják meg Óbecse község harmadik díszpolgárát: a péntekre kitűzött községi képviselő-testületi ülés napirendi pontja szerint ez a személy az idén az Eva Braun együttes frontembere és dalszerzője, Goran Vasović lesz, akit egy három főből álló csoport javasolt. Az indoklás szerint Goran Vasović zenei munkásságával nem csupán a zeneművészet fejlődéséhez, de a község tekintélyének a növeléséhez is hozzájárult, emellett alapítója a DMD jótékonysági szervezetnek is. Díszpolgári címre még egy jelölés érkezett, de a képviselő-testületi anyagból nem derül ki, hogy Marina Radićot, a Max dance táncklub alapítóját és diszkótánc országos bajnokot ki(k) tartott(ák) méltónak erre a rangos elismerésre. Díszpolgárt ötévente választanak Óbecsén, de tavaly ez az esemény a járványhelyzet miatt elmaradt.

Községi díjat legfeljebb hét személy vagy intézmény kaphat minden évben, az idén ezt az elismerést a Petőfi Sándor Általános Iskola (javaslattevő a Vajdasági Magyar Szövetség községi szervezete és községi képviselő-testületi frakciója), az óbecsei Egészségház (a javaslattevő egy hét főből álló polgári csoport), a bácsföldvári Vojvodina Tekeklub (javaslattevő Milan Kaćanski), Rideg Csaba bácsföldvári graffitiművész (javaslattevő a VMSZ községi szervezete és a községi képviselő-testületi frakciója), a Than Fivérek Értelmiségi Kör (javaslattevő a VMSZ községi szervezete és a községi képviselő-testület frakciója), Toll Gyula óbecsei hegedűművész (javaslattevő a VMSZ községi szervezete és a községi képviselő-testület frakciója) és Pavle Sklenar, a KWS vállalat vezérigazgatója kaphatja meg (a javaslattevő egy öt főből álló polgári csoport). A jelöltek között volt még a péterrévei Jedinstvo FK, Vladislav Živanović, az Óbecse Kajakklub edzője, az Orion Művelődési Egyesület, a Közgazdasági-kereskedelmi Iskola és Snežana Sekulić, a Đido ME igazgatóbizottsági elnöke.

Óbecsén 2010 óta részesülnek községi elismerésben azok a személyek és szervezetek, akik/amelyek jelentőset alkottak a gazdaságban, tudományban, művészetekben, a sportban vagy más téren, de a díjazottakra sajnálatos módon évről évre kevés civil jelölés érkezik. Az illetékes bizottság javaslatát a községi képviselő-testület pénteken fogja megszavazni. Az elismeréseket a községnapi díszülésen, vasárnap adják át a díjazottaknak.