2024. április 18., csütörtök

A falusi turizmus fejlesztéséért

Kishegyes községbe látogatott a tartományi turisztikai titkár

Tegnap délelőtt Kishegyes községben tett látogatást dr. Nenad Ivanišević tartományi gazdasági és turisztikai titkár. Ivanišević először Marko Lazić polgármesterrel és az önkormányzat elöljáróival tárgyalt, majd meglátogatta a kishegyesi Kátai-tanyát, a szeghegyi vadászotthont, valamint Bácsfeketehegyen azt a helyszínt, ahol a tervek szerint gyógyfürdő fog épülni.

A találkozó és a látogatás kapcsán Nenad Ivanišević elmondta a médiának, hogy céljaik között szerepel Kishegyes község támogatása és egy egységes turisztikai kínálat kialakítása.
– A tartományi gazdasági és turisztikai titkárság az elmúlt öt évben kb. 15 millió dinárt ítélt oda vállalkozóknak és vendéglátóknak Kishegyes község területén. A legutóbbi pályázaton 2 millió dinár jutott a gazdasági fejlesztésekre, 2 millió a turizmusra, plusz 600 ezer állásteremtésre. Az a célunk, hogy segítsük Kishegyest, és az Észak-bácskai körzetben egy egységes turisztikai kínálatot alakítsunk ki. Kishegyes községben komoly turisztikai lehetőségek rejlenek, a polgármester ismertette velem pl. a víkendtelepülés tervét is. A cél, hogy Szabadka, Topolya és Kishegyes községek egy egységes turisztikai desztinációt képezzenek. Az ide látogató turisták, idén még a hazaiak, de jövőre remélhetőleg már a külföldiek is, ki tudják használni a régió összes lehetőségét. Kezdve ezt Szabadkától, amely egy városi környezetet kínál, majd Topolyával folytatva, amely egy tóval rendelkezik, és végül Kishegyes, amely számos turisztikai fejlesztésen dolgozik – nyilatkozta a titkár, majd arról is szólt, hogy a polgármestert és csapatát tájékoztatták titkárság jövendőbeli pályázatairól. Ivanišević, elmondása szerint, arra bátorította Marko Lazićot, hogy minél többet pályázzanak, mert a titkárság célja, hogy minél több lehetőséget biztosítson a fejletlen községeknek.
Marko Lazić polgármester a találkozó kapcsán elmondta, hogy több turisztikai jellegű beruházást is tervez az önkormányzat, ezért is látták vendégül a titkárt.

– Terveink között szerepel egy gyógyfürdő építése Bácsfeketehegyen, emellett a turisztikai titkárság támogatta a szeghegyi vadászotthon felújítását. Aktuálisan Szeghegy főterének rendezésére pályáztunk, aminek a teljes összege 41 millió dinár lesz. Tudni kell, hogy Kishegyes község a fejletlen községek közé tartozik, így turisztikai kapacitása is szerényebb, mint más községekben. Ezért is törekszünk a turizmus felfuttatására – mondta el a polgármester.