2024. március 19., kedd

Sikeresen zárult Csókán a Tanulj velünk! gyermektábor

Tavaly akkora érdeklődés övezte a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület termeiben megrendezett Tanulj velünk! gyermektábort, hogy a táborvezetők, illetve nevelők: Pozsár Süveg Karolina csókai gyógypedagógus, logopédus, valamint a csókai származású, de budapesti Siposné Zubrecki Zsuzsanna tanítónő és gyógypedagógus az idén kéthetes táborban foglalkoztak a részt vevő gyermekekkel. Az elmúlt hét végén lezajlott második váltásban a korábbi táborokhoz hasonlóan mozgásfejlesztő programokat, logopédusfoglalkozásokat és NILD tanulási stratégiákat szerveztek a tábor résztvevői számára. (A NILD Tanulási Terápia komplexen és integráltan, szimultán fejleszti a tanulási folyamat minden szakaszának funkcióit, a tanuláshoz szükséges részképességeket.

A fejlesztőprogramot az 1970-es években kezdték kidolgozni az Amerikai Egyesült Államokban, mára Magyarországon is egyre ismertebb fejlesztési módszer a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekek, serdülők, felnőttek számára.) A tábor vezetői napilapunknak elmondták, hogy azért döntöttek e tábor megrendezése mellett, mert tartományunkban is egyre több olyan diák van az óvodákban és iskolákban, aki beszédhibával vagy valamilyen problémával kénytelen együtt élni, és nincs lehetősége arra, hogy fejlesztésekre járjon, ezért ebben a táborban valamilyen szinten fejleszteni, motiválni tudják őket arra, hogy beszéljenek, ne féljenek a megszólalástól, és tudjanak kommunikálni a pajtásokkal az óvodában, az iskolában, ne szorongjanak, hanem a tanulás során bátran kérdezzenek, ha valamilyen problémájuk van, vagy valamit nem értenek.

– Egyfajta saját indíttatásból jött létre a tábor, hiszen mindketten édesanyák vagyunk, nyaranta itt vagyunk Csókán a nyári szünet alatt, és kezdetben én sem tudtam, hogy melyik táborba is adjuk be gyermekeinket. Kire bízzam őket, hogy értékesen töltsék el idejüket, és minél több gyerekkel legyen kapcsolatuk – magyarázta Siposné Zubrecki Zsuzsanna, és elmondta, ez is egy motiváció volt arra, hogy maguk szervezzenek egy tábort, ahova a saját gyermekeik is elmennek, ezért is jó, hogy két csoportban dolgoztak, mert így nemcsak ővele vannak a saját gyermekei, hanem nyugodtan el tudja küldeni őket Karolinához is, egy nagyon szuper logopédushoz, akire egyébként sokkal jobban hallgatnak, mint rá – közölte nevetve. A tábor előtt a résztvevők előzetes beszédpercepciós vizsgálatra is jelentkezhettek. Zsuzsanna szerint ez azért jó, mert ezen keresztül sok mindent megtudtak a gyermekekről, megismerték őket, és a vizsgálat során néhány kulisszatitkot a táborral kapcsolatban is megsúgtak nekik, így eleve nagyobb kedvvel jöttek el a foglalkozásokra.

– A jelentkezési időszak után, de még a tábor kezdete előtt a szülőknek is elküldtünk egy kérdőívet, így az alapján előre kiderült számunkra, hogy ki az a táborlakók közül, aki már jár logopédushoz, hogy milyen problémával fordultak a szakértőkhöz, s ez alapján mi is fel tudtunk készülni a foglalkozásokra – ecsetelte Karolina, aki elmondta azt is, hogy a tavalyi résztvevők közül többen az idei táborba is eljöttek, ugyanakkor nagyon kevés olyan szülővel találkoztak, aki úgy küldte el gyermekét a táborba, hogy csak menjen valahova.

– Tavaly szerintem megmutattuk, hogy minőségi munka folyik itt, s a szülők tudták, hogy miért is adták be gyermekeiket ide – jegyezte meg Karolina.
Az idei táborban 45–50-en vettek részt, a gyermekek között voltak olyanok, akik mindkét váltás foglalkozásaiban részt vettek. Tíz nap alatt teljesen különböző fejlesztéseket céloztak meg a táborvezetők, s ezekre óriási igény mutatkozott. A táborban külön csoportot képeztek az óvodások (4–6 éves korosztály), az iskolára felkészülők, illetve az iskolások.

A tábornak van egy teljesen zárt, kívülálló számára nem elérhető Facebook-csoportja, amelyen keresztül a két nevelő egész éven át tartotta a kapcsolatot a tábor résztvevőivel, ötleteket osztottak meg velük, a szülőknek pedig olvasnivalót javasoltak, s meg is kérdezték őket, hogy év közben szeretnének-e beszélgetéseket folytatni, illetve szóltak nekik, hogy bármilyen probléma esetén nyugodtan felkereshetik őket, teljes mértékben igyekeztek, hogy fenntartsák velük a kapcsolatot.
– Azt tapasztaltam, hogy ha a Facebook-csoporton keresztül nyilvánosan valamilyen kérdést tettünk fel nekik, eléggé elzárkóztak ezektől, de magánüzenetben egész éven át tájékoztattak arról, hogy miképpen fejlődik a gyermekük, és milyen sikereket ér el az iskolában a táborban elsajátított dolgoknak köszönhetően – mesélte lelkesen Zsuzsanna.
A gyermektábor megrendezését a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület és a Peki Pékség részesítette támogatásban.