2024. április 20., szombat

Bíróságra kerül a Krivaja-ügy?

A vízért folytatott háború fő okozója a Szenttamás és Bácsfeketehegy határában lévő gát

A Vode Vojvodine Vízgazdálkodási Közvállalat és a Severna Bačka DTD–VDP illetékesei feljelentést tettek ismeretlen személy ellen, hogy jogtalanul kinyitotta a Krivaja folyón található Szenttamás és Bácsfeketehegy határán lévő gát két ajtaját, aminek következtében a feketicsi oldalon tartalékolt, öntözésre szánt folyóvíz elfolyt Szenttamás irányába.

Miután a szenttamási Ökológiai Mozgalom tudomást szerzett a bírósági ügyről, ugyancsak bűnvádi feljelentést tett a vállalatok ellen − ugyanazon vádak alapján. A feljelentést kibővítették azzal, hogy „az emített vállalatok illetékesei a növény- és állatvilág tönkretétele és veszélyeztetése mellett, a zsilip lezárásával ellehetetlenítették azt, hogy a Krivaja mellett élő polgárok öntözzék konyhakerti növényeiket. Ez már többéves, állandóan megjelenő probléma”, olvasható a zöldek feljelentésében. Jelenleg mindkét eset a közvádló kezében van.

A július elején történtek részleteiről a szenttamási Ökológiai Mozgalom elnöke, Dragan Kurjački lapunknak elmondta, a szóban forgó gát illegális létesítmény, amely a Krivaja folyó mintegy 30 kilométeres szenttamási szakaszán az alacsony vízállás következtében közvetlenül veszélybe sodorta a növény- és állatvilágot.

− Hogy valakik kisajátították maguknak a folyót, az a szenttamási háztartásoknak, konyhakertészeknek hatalmas károkat okoz, hiszen amikor elzárják a folyó felső folyását, a településen áthataladó szakasz egy hatalmas pocsolyává válik, amelyben tönkremegy a teljes élővilág, a meder pedig több helyen teljesen kiszárad. Néhány héttel ezelőtt emiatt Szenttamásnál több száz kilogramm süllő pusztult el. Senkinek nem áll jogában kisajátítani a közvagyon semmilyen formáját – esetükben a Krivaját – csupán azért, hogy profitáljon belőle, és ezzel egyidejűleg másoknak kárt okozzon. A gát túloldalán megduzzadt folyó vizét külföldi kézben lévő termőföldek öntözésére használják, a folyó tulajdonosai, azaz a polgárok pedig egyáltalán nem használhatják. Több éve hiába próbálunk rámutatni a folyó vizével történő visszaélésekre, senkitől nem kaptunk választ arra a kérdésre, hogy ennek a folyamatnak mikor lesz vége. Egyszerűen betelt a pohár, kimentünk a gáthoz, és kinyitottuk az áteresztő nyílásokat. Nem teljesen, csupán annyira, hogy Szenttamás határában és a településen belül biztosítsuk a minimális vízszintet – sorolta a szenttamási zöldek vezetője.

Szavai szerint Vajdaság vizeiért – ideértve a Krivaja folyót is − a Vode Vojvodine Vízgazdálkodási Közvállalat a felelős, amely a szóban forgó gát kezelését átadta egy szabadkai cégnek, az ott dolgozók pedig szükség szerint nyitják és zárják a gáton lévő nyílásokat. Az senkit sem érdekel, hogy mi lesz a folyó szenttamási részével, ők kizárólag a víz tárolására és az öntözésre összpontosítanak. Miután a szenttamási környezetvédők kinyitották a tulajdonos nélküli és sehol sem nyilvántartott gátat, másnap a Vode Vojvodine vállalat a szabadkai cég képviselőivel újból elzárta. A filmbe illő jelenet pár napon át ismétlődött.

− Elmagyaráztam nekik, hogy amikor két fél nem tud kommunikálni egymással, annak következménye a polgári engedetlenség. Nem tudja senki elvenni tőlünk a folyót. Elnézést, de ilyesmit senki sem tehet. A Krivaja nem magántulajdon! És kész! Végül, amikor már sokadik alkalommal kijött a vízügyi felügyelőség, a gáton lévő ajtókat egy bizonyos magasságban nyitva hagyták, a folyó medrét a gát mindkét oldalán kikotorták és kimélyítették, így a folyó szenttamási szakaszán jelenleg részben biztosított a víz utánpótlása, ami részünkről elégedettségre ad okot. Fontos továbbá, hogy megszűnt a feketicsi oldalon található földek öntözése, a szivattyút és az áramfejlesztőt elszállították. Azt is fontos megemlíteni, hogy a locsolórendszer másodpercenként 50 liter vizet húzott a folyóból, ami percenként 3000 litert jelent. A Krivajából lehetetlen ennyi vizet kihúzni, tehát „valaki” a víz utánpótlását az idevezető árkokból és a földből biztosította, miközben a szenttamásiak folyó nélkül maradtak – fogalmazott Dragan Kurjački.

Elmondta, a zöldek külön-külön minden illetékessel beszélgettek az előállt, és a mindenki számára kellemetlen helyzet mielőbbi megoldása érdekében, és sürgősen kezdeményezik egy közös megbeszélés összehívását, amelyre a községi képviselőket, az említett vállalatok képviselőit és a polgárokat is meghívják. Hangsúlyozta, amennyiben a megbeszélés eredménytelenül zárul, a szenttamási Ökológiai Mozgalom követelni fogja az illegálisan épült gát mielőbbi lebontását.