2021. szeptember 22., szerda

Tízezer ujgurt tartanak fogva Kína legnagyobb börtönében

A nyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen négy fogolytábor működik. Ezek egyike a Dabancseng városában található 3-as számú Urumcsi fogolytábor, amelynek a mérete is hatalmas. A megnevezése szerint előzetes letartóztatásban lévőket őrző intézet kilencven hektáron terült el, ami csaknem kétszer akkor, mint a Vatikán területe.

A börtön falai közé az Associated Press (AP) újságírói kaptak ritka belépési lehetőséget egy hivatalos kínai állami bemutató során. A 3-as számú Urumcsi fogolytáborban ujgurokat tartanak fogva, akiknek rendszeresen kínai kommunista propagandafilmeket vetítenek. A hatóságok nem árulták el, hogy hány embert tartanak itt fogva, de az AP becslése szerint nagyjából tízezer ember lehet bezárva ide.

Az ujgur muzulmán vallási kisebbség tagjainak bebörtönzést Kína a terror elleni harccal indokolja. Az elmúlt években több mint egymillió embert vettek őrizetbe, miután egy kis számú szélsőséges robbantásos merényletet és késes támadásokat hajtott végre. Az ujgurok közül sokan átnevelőtáborokba kerültek, ahol brutális kínzások mellett, sokszor szó szerint beléjük verik, hogy mit jelent jó kínainak lenni.

A 3-as számú Urumcsi fogolytábor a nyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen, Dabancseng városában (Fotó: AP)

Az ujgur Dina Nurdibaj, akit egy ilyen átnevelőtáborban tartottak fogva korábban, rossz körülményekről és kínzásokról számolt be. Elmondása szerint ártatlanokat tartóztattak le, akár csak azért, mert valamilyen applikáció volt a telefonján.

– Ha az csak egy iskola volt, akkor miért bilincseltek meg minket, miért húztak csuklyát a fejünkre? Az egész egy hazugság – mondta Dina Nurdibaj, és hozzátette: ilyen helyre senki nem megy szabad akaratából.

A kínai hatóságok azt állítják, hogy megszüntették a táborokat, de a műholdképek és az AP helyszíni tapasztalatai alapján egyszerűen börtönné alakították ezeket, volt hogy csak a táblát cserélték le a bejárat fölött. A hatóságok szerint a börtönöknek már nincs köze az átnevelőtáborokhoz, de ezekben az intézményekben is tárgyalás nélkül tartanak fogva sok ezer embert.

Olyanokat is bezárnak, akik nem követtek el valódi bűncselekményeket, letartóztatásuk oka mindössze annyi, hogy részt vettek egy vallási ünnepen, vagy egyszerűen csak külföldre látogattak. Darren Byler, a Coloradoi Egyetem ujgurokkal foglalkozó antropológusa az ilyen tárgyalásokat színjátéknak tartja. A tudós szerint a bebörtönzés a normális viselkedés kriminalizálása.