2024. április 25., csütörtök
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Döntések előtt a válságtörzs

A szakértők a járványhelyzet folyamatos romlása és az immunizáció lassúsága miatt aggódnak

A járványhelyzet fokozatos romlása, a csökkenő érdeklődés a védőoltás felvétele iránt, a delta vírusvariáns megjelenése és a vakcina harmadik dózisának felvételével kapcsolatos ajánlás miatt szerdán ismét összeül a köztársasági egészségügyi válságtörzs. A szakértők az elmúlt napokban már figyelmeztettek arra, hogy nagymértékben növekszik a Covid-rendelőket felkereső polgárok és a napi új fertőzöttek száma, ugyanakkor kevesen szándékoznak élni a védőoltás felvételének lehetőségével, ami összetetté teszi a járványképet, s hamarosan aggasztó körülmények is kialakulhatnak.

Szeptember elején már tetőzhet a járvány negyedik hulláma, addigra dominánssá válik itthon is a delta vírusvariáns, ami az eddigieknél jóval nagyobb mértékben fertőz. Ráadásul mindez egybeesik a tanév kezdetével, a nyári szabadságok végével is, ami további problémákat okozhat. A járványszakértők szerint aligha kezdődhet meg szeptemberben a rendes oktatás, ha ilyen alacsony marad a beoltott polgárok száma. Az Európai Unió tegnap bejelentette, hogy az uniós polgárok hetven százaléka már megkapta a védőoltásnak legalább az első adagját, több mint fele pedig már az emlékeztető oltást is. Szerbiában az átoltottság továbbra is ötven százalék alatti, annak ellenére, hogy az állam az első országok között látott hozzá az immunizáció folyamatához.

JÓVÁHAGYJÁK A HARMADIK DÓZIST?
A bejelentések szerint a válságtörzs ülésének egyik témája lesz a beoltottakra vonatkozó harmadik dózis felvétele. Mint ismeretes, a szerbiai immunizációs szakbizottság a védőoltás harmadik dózisának beadását ajánlja minden olyan polgár számára, aki legkevesebb hat hónappal ezelőtt vette fel az előző vakcinát. A testület az mRNS-technológiát (a koronavírus „tüskefehérjéjének" létrehozásához szükséges genetikai információt) alkalmazó oltásokat ajánlja a következő emlékeztető oltásnak, vagyis a Pfizer-BioNTech vagy a Moderna termékeit. A szakbizottság a döntését az eddig rendelkezésre álló kisszámú tanulmányra alapozta, melyek bizonyították, hogy ezeknek az oltásoknak az újbóli alkalmazása egyértelműen növeli a humorális immunválasz hatékonyságát, ami az ellenanyagokkal való reakciót jelenti. A harmadik dózist mindenkinek ajánlják, függetlenül attól, hogy előzőleg melyik védőoltást vették fel. Azok esetében különösen fontos lehet, akik valamilyen immunrendszert érintő megbetegedéssel küszködnek, s azoknak, akik ilyen személyekkel élnek együtt, különösen, ha az idősebb korcsoportokhoz tartoznak. Minden polgárnak jogában áll majd felvenni a harmadik adagot, ha legalább hat hónap elmúlt az előző oltást követően, de bizonyos kategóriák esetében különösen javallott az oltás harmadszori megismétlése: a hetven éven felülieknek, az idősek otthonában élő hatvan éven felülieknek, a krónikus betegeknek, a daganatos betegeknek, a szervátültetésen átesett pácienseknek, az egészségügyi és szociális intézményekben dolgozóknak. Várhatóan jóváhagyja majd szerdai ülésén a szakbizottság ajánlását a köztársasági válságtörzs.

290 FERTŐZÖTT, 3 ELHUNYT
A kedden 15 órakor közölt adatok értelmében az elmúlt 24 órában 10.446 koronavírustesztet végeztek el, 290 személynél mutatták ki a vírus jelenlétét. Újabb 3 személy hunyt el a betegség szövődményeinek következtében, az áldozatok száma 7108. Kórházi kezelésre 341-en szorulnak, közülük 11-en vannak lélegeztetőgépen. A járványhelyzet kezdete óta 4.634.126 koronavírustesztet végeztek el, s 720.643 vizsgálatnak az eredménye volt pozitív. A halálozási arány 0,99 százalék.
Az újvidéki kórházakban 13-an vannak kezelésen, kettővel többen, mint egy nappal ezelőtt, közülük hárman lélegeztetőgépen. A Vajdasági Közegészségügyi Intézet legutóbbi adatai szerint az elmúlt napon 53 új esetet jegyeztek a tartományban. Újvidéken jelenleg 167 aktív fertőzött van, Vajdaság egész területén pedig már 394. A számok folyamatosan növekednek.