2024. április 24., szerda

Magyarországnak még várnia kell az uniós pénzre

Az Európai Bizottság hét tagállam helyreállítási tervének tárgyalási határidejét hosszabbítja meg

Az Európai Bizottság hét uniós tagállam, köztük Magyarország esetében hosszabbítja meg a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk utáni talpra állás finanszírozását segítő helyreállítási tervről szóló tárgyalások határidejét – közölte kedden Veerle Nuyts, az Európai Bizottság illetékes szóvivője a brüsszeli testület szokásos sajtótájékoztatóján.

A szóvivő kérdésre adott tájékoztatása szerint Lengyelország, Svédország, Málta, Románia, Finnország és Észtország kérte a nemzeti helyreállítási tervükről szóló tárgyalások meghosszabbítását további két hónappal. Utalt arra: az uniós bizottság már korábban megállapodásra jutott Varsóval a vonatkozó tárgyalások két hónapos meghosszabbításáról.
Emlékeztetett arra: a Magyarország nemzeti helyreállítási tervéről tartott megbeszélések folytatódnak az Európai Bizottság és a magyar hatóságok tárgyalói között. A brüsszeli testület azt javasolta a magyar kormánynak, hogy a nemzeti helyreállítási tervről szóló tárgyalások határidejét szeptember 30-áig hosszabbítsák meg. Hozzátette, a magyar illetékes fél válaszolt az uniós bizottság javaslatára, amely szerint kész konstruktív módon együttműködni a még nyitott kérdések megoldása érdekében.
Végezetül közölte: az Európai Bizottságnak azért van szüksége a határidő meghosszabbítására, hogy elegendő idő álljon rendelkezésre minden szükséges információ megérkezésére, és a testület értékelni tudja a szakmai elvárásoknak való megfelelést.
Az EU a 750 milliárd eurós helyreállítási alap létrehozásáról szóló rendeletben hat szakpolitikai pillérhez kapcsolódóan határozta meg a pénzek elköltését. E területek közé tartozik a zöld és a digitális átállás, az intelligens, fenntartható és inkluzív növekedés, valamint a társadalmi és területi kohézió. Ugyancsak fontos reformterület az ipar dekarbonizálása, az épületek felújítása, a közigazgatás digitalizálása és a munkaerő átképzése.