2024. március 19., kedd

Ötezer eurót az újszülöttek után

A társadalom megújulása csak utódokkal lehetséges

A szeptember elejére tervezett új intézkedéseknek köszönhetően nő majd a kismamáknak szánt pénzbeli támogatás, ugyanakkor a várandós nők és kismamák munkaviszonyát érintő törvényrendelkezések is módosulnak, valamint csökken a mesterséges megtermékenyítésre váró párok bürokratikus kötelezettsége, és módosítják a mesterséges megtermékenyítésre váró nők életkorának felső határát is –, jelentette be kedden Aleksandar Vučić államfő. Kiemelte, mindezekkel az intézkedésekkel a demográfiai mutatók javítását szeretnék serkenteni.
– Remélem, hogy legalább a szegényebb közösségekben elérjük ezekkel az intézkedésekkel a célunkat, hogy több gyermek szülessen, ugyanis jelenleg ez jelenti az ország legfontosabb problémáját. Könnyen fog a társadalom megújulni, ha lesz elég gyermek – hangsúlyozta az államfő miután a Szerbia hív téged 2021 tábor keretében Koszovóról, a boszniai Szerb Köztársaságból és külföldről érkezett fiatal sportolókkal találkozott Belgrádban a Szerbia Palotában.
Vučić rámutatott, már többször is elhangzott, hogy a gazdasági jólét befolyásolja a családalapítást és a gyermekvállalást, ám ez nem ilyen egyszerű kérdés. Véleményének hangot adva rámutatott, a gazdagabb közösségekben kevesebb gyermek születik, míg a szegényebb közösségekben több a gyermek. Szavai szerint mit sem ér a befektetett munka, ha a felhalmozott javakat nem tudjuk örökül adni valakinek, vagy ha nem lesz aki gondoskodik azokról a javakról, közölte a Tanjug hírügynökség.
Kiemelte, kezdeményezni fogja, hogy az újszülöttek után a szülők 5000 eurót kapjanak, felmentve ezzel a pénzügyi támogatással a községeket és városokat az eddigi külön támogatások, pénzügyi terhek alól.
– Az első gyermek után már eddig is elkülönítettünk legalább 5000 eurót. Arra fogunk törekedni, hogy intézkedéseinkkel serkentsük a gyermekvállalást. Véleményünk szerint ugyanis az ország népszaporulatára prioritásként kell tekintenünk – emelte ki az államfő.

PLUSZ 20 EURÓ
Kitért arra a 20 eurós támogatásra is, amennyivel többet kapnak majd a polgárok az eddig ígértnél. A nyugdíjasok és a polgárok is megkapták már az ígért pénzügyi támogatás első részletét, és a korábban megígért összeget az állam most még 20 euróval növeli. Vučić szerint nem választások előtti poénszerzésről van szó, hiszen tavaly is kifizetett az állam 100 eurót minden 18. életévét betöltött személynek a számlájára.
Elmondta ugyanakkor, hogy az elszámolásnál figyelembe kellett venni, hogy az államadósság ne haladja meg a GDP 60 százalékát. Szavai szerint a világban szinte minden állam államadóssága megnőtt az elmúlt időszakban, Szerbia gazdasága azonban stabil. A lakosság pénzügyi támogatásával éppen a fogyasztást és a hazai ipart szeretnék támogatni.
– Megmutatjuk, hogy Szerbia gazdasági növekedést tud elérni azzal, hogy nem emeli az államadósságot 60 százalék fölé – hangsúlyozta Vučić. Hozzátette, bár csak két hét múlva érkeznek meg az év első hat hónapjának statisztikai adatai, ő már most pozitív kimutatásokra számít: – Hiszem, hogy a legjobb országok között leszünk. Amikor meg kellett szorítani a nadrágszíjat, megtettük, ma jó helyzetben vagyunk – mondta.

VÉGLEGES MEGOLDÁS KELL A LEGALIZÁCIÓRA
Az államfő beszélt az illegálisan felépített létesítmények bejegyzéséről is. Elmondta, mintegy 2,5 millió legalizációra váró létesítmény van Szerbiában, ezek mintegy 10 százalékát nem lehet bejegyeztetni. Azokat majd le kell bontani. Egy új törvényrendelkezés készül, amellyel végleg pontot szándékoznak tenni erre a problémára, hiszen öt év alatt megközelítőleg 250 ezer létesítményt sikerült legalizálni. Szavai szerint ez nem elég. Vučić elmondta, egy olyan rendszert szeretnének kidolgozni, amely után nem csupán egyszeri és gyors bevételt tud az állam megvalósítani, hiszen nem válhat a legalizáció a korrupció forrásává egyesek számára. Mint mondta, bejelentett létesítményekre van szükség, hogy az állam ingatlanadón keresztül bevételt valósítson meg, miközben a tulajdonosok is reális áron értékesíthessék az ingatlanjaikat.