2024. március 28., csütörtök

Kínával a legjobb Szerbia kapcsolata

Szerbia a legjobb kapcsolatot Kínával ápolja, az ázsiai országot követi Oroszország, emellett a lakosság valamivel kevesebb, mint fele támogatja az EU-hoz való csatlakozást, azonban sokan életvitelszerűen más európai országban vagy esetleg Amerikában élnének – derül ki egy, a Európai Ügyekéért Felelős Intézet kutatásából, amelyet idén márciusban és áprilisban végeztek el, és amelynek eredményét a Blic napilap közölte.

A lakosság nagy része vélte úgy, hogy Szerbiának Kínával van a legjobb viszonya, majd Oroszországgal, és csak ezután következett az EU. Ennek tekintetében úgy vélik, hogy Szerbia legnagyobb partnere Görögország, majd Franciaország, Németország, és Magyarország.

Arra a kérdésre, hogy melyik ország legkevésbé Szerbia partnere az Európai Unió területéről, a válaszadók nagy százaléka Németországot és Horvátországot jelölte be, míg közel fele nem válaszolt a kérdésre.

Arra, hogy ki segített a legtöbbet Szerbiának a járványhelyzet alatt, a megkérdezettek 56,4 százaléka azt válaszolta, hogy Kína, majd az EU. Oroszország a negyedik helyen áll a listán, míg az USA a 10-en.

A megkérdezettek nagy hányada úgy véli, hogy Szerbia legnagyobb adományozója az EU, 29 százalékuk szerint Kína, és 13,6 százalékuk szerint Oroszország.

Amennyiben holnap kiírnák az EU csatlakozására vonatkozó referendumot, a megkérdezettek 48,9 százaléka támogatná azt, 28,4 százalékuk nem, míg 11,2 százalékuk azt mondta, hogy el sem menne a szavazásra.