2024. április 25., csütörtök

Tömeges perek fenyegetik a villanygazdaságot?

Fogyasztóvédelem: a villanygazdaság a kelleténél többet fizettetett meg a lakosokkal – Jogtalan költségtételekkel is terhelik a fogyasztókat

A kisfogyasztók jóval többet fizetnek az áramért, mint amennyi a villamos energia előállítási ára – áll a Prosperitet Fogyasztóvédelmi Egyesület tájékoztatásában. A szervezet képviselői ugyanis kiszámolták, hogy az áramszámlán szereplő költségtételek 56 százaléka adminisztratív jellegű, a megtermelt áram költségtérítése pedig csak 44 százalékát képezi a felszámolt összegnek. Ugyanakkor nemrégiben két bírósági perben is a lakosok javára döntött a bíróság, és megállapította, hogy a villanygazdaság jogtalanul számol el egyes költségtételeket a fogyasztóinak.

A TITOKZATOS SZORZÓK

A valódi és hozzáadott költségek aránytalanságát a saját háztartására kirótt költségekkel magyarázta el a nyilvánosságnak Milorad Rančić, a Prosperitet Fogyasztóvédelmi Egyesület elnöke. Szavai szerint a villanygazdaság az úgynevezett elszámolási erőt (obračunska snaga) úgy határozza meg, hogy megszorozza az áram erősségét a fogyasztó mérőműszerén kimutatott értékekkel. Rančić házában a hálózati feszültség 16 amper, de sok fogyasztónál 25 amperrel kell számolni, amely a következő felszámolható érték. Az ampereket beszorozzák a 230 volttal és a fázisok számával. Mivel az elnök háztartásában háromfázisú áram van, így ezen értékek szorzata 11,04 kilowattos elszámolási erőt eredményez, ennyit tüntet fel a villanygazdaság a számla hátoldalán, a bal felső sarokban – mutatta a 021.rs hírportál újságírójának Rančić.

– A háztartásomban ehelyett 7 kilowatt áramot használok: ennyivel terhelném ugyanis le a villanygazdaság hálózatát akkor, ha minden gépet egyszerre kapcsolnék be. Erre azonban soha nem kerül sor, így átlagban 4 kilowattal terhelem a vezetékeket. Meggyőződésem, hogy a villanygazdaság által felszámolt 11,04 kilowatt helyett ennyiért, azaz a valóban felhasznált terhelésért kellene fizetnem.

Rančić szavai szerint, ha a Szerbiában élő 3,6 millió fogyasztó mindegyike 11 kilowattal terhelné le a hálózatot, akkor annak elméletben 39 ezer megawatt terhelést kellene elbírnia, ha mindenki egyszerre kapcsolná be a készülékeit. A Szerbiai Villanygazdaságnak ugyanakkor sokkal kevesebb energia áll rendelkezésére, ugyanis 7855 megawattot tud előállítani a forrásaiból. Elmondható tehát, hogy a vállalat 31 ezer megawattal többet ad el a fogyasztóknak, mint amennyivel ténylegesen rendelkezik – állítja a fogyasztóvédelmi szervezet elnöke.

JOGTALAN KÖLTSÉGTÉTELEK

A villanygazdaság elszámolását egyre több szervezet boncolgatja. Egy héttel ezelőtt az a hír járta be a sajtót, hogy ezúttal az újvidéki Felsőfokú Bíróság (is) annak a lakosnak a javára hozott ítéletet, aki a villanyszámlán szereplő „garantált ellátás költségei” (trošak garantovanog snabdevača) elnevezésű tétel miatt perelte be az áramszolgáltatót. A történet azonban akkor kezdődött, hogy a média nyilvánosságra hozta az užicei Felsőfokú Bíróság ítéletét, amelyben 6000 dinárt kártérítést ítélt meg egy polgár javára, amiért 2014 óta fizetnie kellett a vitatott költséget.

A felsőfokú bíróságok megállapították, hogy a villanyszámla nem tartalmaz világos és pontos információt arról, hogy a „garantált ellátás költségei” címszó alatt a fogyasztó tulajdonképpen milyen szolgáltatásért fizet – hozta nyilvánosságra az ítéleteket a 021.rs hírportál.

A pereket követően az Energetikai Ügynökség internetes honlapján is történtek meglepő változások. A vitatott tétel helyett ugyanis előzőleg az úgynevezett „közellátás költségei” (trošak javnog snabdevača) elnevezés szerepelt, amely a szerződéskötést, a számlakiadást, a nyomatást, a fogyasztók tájékoztatását és a postázás költségeinek megtérítését irányozta elő. A bírósági döntések rámutattak, hogy ezen költségek felszámolása ellentétes a fogyasztóvédelmi törvény 12. szakaszával, amely tiltja azt, hogy a számla kiadásának és küldésének költségeivel a fogyasztót terheljék.

A Szerbiai Villanygazdaság képviselői a perekben azzal védekeztek, hogy a „garantált ellátás költségei” nem a villanyszámla nyomtatására és postázására vonatkoznak, hanem az Energetikai Ügynökség által is jóváhagyott „indokolt szolgáltatói költségekre”. A bíróságok azonban világosan kimondták, hogy már azzal is megszegte a fogyasztóvédelmi előírásokat a villanygazdaság, hogy utólag kell taglalni, mire is vonatkoznak a számlán szereplő költségtételek. „Az elektromos energia fogyasztásakor felmerülő költségeket érthetően és átláthatóan kell feltüntetni, azok kötelező érvénye és struktúrája a fogyasztóban nem ébreszthet kétségeket” – indokolták meg döntésüket az ítéletben a bírák.

Bár a bírósági perekkel kapcsolatban a mai napig nem szólalt fel a villanygazdaság, az újvidéki ítéletet követően kiadott egy közleményt, amelyben arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy bűnvádi feljelentést tesz az Efektiva fogyasztóvédelmi egyesület ellen.