2024. április 25., csütörtök

A tejtermelők a felvásárlási árak növelését követelik

A fejőstehenek tulajdonosai, akik tejfeldolgozó üzemeknek árusítják a tejet, holnap tárgyalni fognak Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszterrel a tejtermékek áremelésének módjaival kapcsolatban. A termékek ára minőségtől függően 35 dinár körül mozog, az átlagos termelői ár viszont 57 dinár körül alakul – írja az N1 hírportál.

A Szarvasmarha Tenyésztők Egyesületéből a Beta hírügynökségnek azt a tájékoztatást adták, hogy nem az állami támogatás jelenti a problémát, hanem a felvásárlók visszaélései, ugyanis az évek óta nem változtatott hét dináros árat is beleszámítják a tej árába.

Az államtól kapott pótlékot a termelés bővítésére kellene fordítani, nem pedig arra, hogy fedezze a termelési költségek egy részét, mivel a tejfeldolgozó üzemek már évek óta alacsony árat fizetnek a tejért.

Az egyesület illetékesei elmondták, hogy a tejfeldolgozó üzemek vezetői tudják, hogy az állam kifizeti a literenkénti hét dináros pótlékot és úgy számolnak, hogy ez elegendő, ezért nem szükséges nekik is felemelni a 35 dináros árat annak ellenére sem, hogy a takarmány drágulása miatt a termelői ár 57 dinárt tesz ki.

A feldolgozott tejet az üzletekben a felvásárlási ár háromszorosáért árusítják és folyamatosan drágítják. A termelők elmondása szerint teszik ezt annak ellenére, hogy a felvásárlási ár már évek óta be van betonozva.

A termelők kihangsúlyozták, hogy a támogatások ellenére megkárosítják őket, ugyanis a tehenenként kijáró 25 ezer dináros segélyből 12 ezer dinár az anyakönyveztetés költségeit fedezi. A törvényben nem határozták meg ezért a szolgáltatásért járó határösszeget, ennek következtében pedig a szolgáltatók szabadon állapítják meg az árat, amely szinte mindegyiküknél ugyanannyi.