2024. március 28., csütörtök

Hétszáz új bicikli Újvidéken

Nagy az érdeklődés a kerékpárvásárlási támogatás iránt

Sikerrel zárult az önkormányzat kerékpárvásárlását támogató projektumának első szakasza, a második kör lebonyolítására további 10 millió dinárt fordítanak.
Az Egység Művelődési Állomáson tegnap a kerékpárvásárlást támogató pályázat népszerűsítése érdekében tartottak sajtóeseményt, ezen többek között Mira Radenović, a városi önkormányzat tulajdon, tulajdonjogi és környezetvédelmi tanácsának tagja is részt vett. A pályázat keretében mintegy 700 kerékpár megvásárlási költségeit fedezi, illetve támogatja az önkormányzat.

Mira Radenović elmondta, hogy Újvidék az első olyan város az országban, amely anyagi támogatást nyújtott a polgárainak kerékpárvásárlásra.
– Köszönettel tartozunk minden olyan vállalatnak, amelyek támogatták ezt a projekumot, közülük kiemelném az Újvidéki Kerékpáros Kezdeményezés szervezetét, amely kezdeményezte és megvalósította ezt a programot. Emellett az önkénteseknek is köszönetet mondok, azoknak, akik részt vettek a munkában. A polgárok érdeklődése nagy volt a projektum iránt, ez világosan rámutat a két keréken történő közlekedés népszerűségére, valamint a környezetvédelem fontosságának érzékelésére is – mondta Radenović.

Nagy volt az érdeklődés a támogatás iránt, a nagyjából egy hónappal ezelőtt lebonyolított, internetes jelentkezési akció első perceiben hatezernél is többen jelentkeztek. Tízezer dináros támogatásra most nagyjából 700 polgár jogosul

Nagy volt az érdeklődés a támogatás iránt, a nagyjából egy hónappal ezelőtt lebonyolított, internetes jelentkezési akció első perceiben hatezernél is többen jelentkeztek. Tízezer dináros támogatásra most nagyjából 700 polgár jogosul

Hozzátette, hogy tekintettel a nagy érdeklődésre, a városi önkormányzat a költségvetés átütemezésével további 10 millió dinárt különített el a pályázat második körének lebonyolítására. Ezt már kiírták, jelenleg folyamatban van a partnerkeresés, szeptemberig lebonyolódik a második kör is.
A népszerűsítő sajtóeseményen jelen voltak még az Újvidéki Kerékpáros Kezdeményezés képviselői, a RES POLIS ifjúsági és társadalomfejlesztési központ egyesületének, valamint a Mercator S vállalatának a képviselői is.

Marko Trifković, az Újvidéki Kerékpáros Kezdeményezés elnöke hangsúlyozta, hogy a projekt eredményeire követendő példaként kellene tekinteniük az ország többi városában, mindenekelőtt Belgrádban és Nišben. Reméli, hogy máshol is alkalmazni fogják ezt a támogatási modellt.
– Az egyesületünk az elmúlt tíz évben a kerékpározás népszerűsítésén fáradozott és a közlekedés alternatív módjaira igyekezett irányítani a figyelmet. Emellett a kerékpáros infrastruktúra fejlesztésén is dolgoztunk. A városban jelenleg több mint 40 ezer kerékpárost tartanak számon, ez a szám ösztökélést és bátorítást jelenthet azok számára, akik még mindig nem ülnek naponta nyeregbe – mondta Trifković.