2024. április 26., péntek

Hogyan készítsünk képregényt?

Vasárnap ingyenes családi napot tartottak a palicsi Summer3p fesztiválon

Pénteken kezdődött és vasárnap fejeződött be a Summer3p elnevezésű elektronikus zenei fesztivál, amelyet tizenkilencedik alkalommal szerveztek meg Palicson a férfistrandon. A három nap alatt neves helyi és hazai lemezlovasok fellépését tekinthették meg az elektronikus zene szerelmesei. Az idei fesztivál legnevesebb vendége az egyik legismertebb hazai lemezlovas, Marko Nastić volt, aki szombaton techno stílusú szettjével táncoltatta meg a közönséget. Emellett igen különleges zenei élménnyel szolgált a fesztiválozók számára a szabadkai lemezlovas és producer Chrono, aki Bobby Shepherd hegedűművész hegedűkísérete mellett kevert Deep és Tech House stílusú zeneszámokat.
– Bobby Shepherddel együtt úgy döntöttünk, hogy bevállalunk egy ilyen közös produkciót, amelyen én a zenét keverem és szintetizátoron játszok, miközben ő hegedül. Ilyen különleges fellépést ritka látni errefelé. Ez a fajta élőzene egyébként nagy kihívás egy lemezlovas számára. A fellépés alatt egyszerre több mindenre is oda kell figyelni, emellett még a közönséggel is foglalkozni kell. Az ilyen fajta fellépés sok gyakorlást igényel – nyilatkozta lapunknak Chrono.
A Summer3p-en azonban nem csak az elektronikus zene kedvelői találhattak maguknak tartalmas időtöltést. A fesztiválon vasárnap délután hagyományosan családi napot tartottak, amelyen különböző műhelymunkákon kicsik és nagyok egyaránt ingyenesen kibontakoztathatták kreativitásukat. A Nebojša Jurčić vezette műhelymunkán például éppen a címben feltett kérdésre lehetett megtalálni a választ. A műhely standján többek között H. G. Wells Világok harca című sci-fi klasszikusának képregényváltozatát vagy éppen a népszerű képregényhős, Deadpool egyik kalandját is fellapozhatták az érdeklődők.
– A műhelymunka fő célja, hogy a kilátogató gyermekek és szüleik, valamint minden érdeklődő megtudhassa, hogyan készül egy képregény, emellett belelapozhasson, vagy akár el is olvashasson néhány képregényt standunkon. A képregény iránti érdeklődés általában mindaddig megmarad, amíg valaki maga is hozzá nem fog képregény készítéséhez. Valójában kevesen tudják, hogyan is fogjanak hozzá egy ilyen mű elkészítéséhez. Ezért van egy kis brosúránk, amelyben a képregénykészítés alapjait írja le. Emellett a mai nap folyamán tanácsokat adok, sőt ki is lehet próbálni nálam a rajzolást. Kezdő képregénykészítőknek legfőbb tanácsom az, hogy mielőtt elkezdenék a rajzolást, először hagyományos szöveg formájában írják le a történetet. Ez után lehet csak elkezdeni a történetet vizuális formába önteni – magyarázta Nebojša Jurčić.


Népszerű volt Anastazija Mezei műhelymunkája is, ahol a mandalarajzolás rejtelmeibe kaphattak betekintést az érdeklődők. De mi is az a mandala és hogyan készül? Erre a kérdésre a műhelymunka vezetője adta meg a választ.
– A mandala szó szanszkrit nyelven misztikus kört jelent. Efféle köröket Indiában különböző rituálék alkalmával készítenek. A mandalák a bennünk rejlő univerzumot jelképezik. Erről pedig mindenkinek saját elképzelése van, ezért minden mandala egyedi. Egy ilyen forma megrajzolásához körzőre, vonalzóra és színes ceruzákra van szükség. Első lépésben köröket kell megrajzolnunk, amelyeket aztán vonalzóval részekre osztunk. Ezeket a részeket különböző alakzatokkal töltjük ki. Végül pedig az így kapott hálós alakzatot kiszínezzük. Az, hogy a mandala pontosan hogyan is kell, hogy kinézzen, nincs rá szabály, a rajzoló fantáziájára van bízva. A mandala lehet egy szigorú geometriai forma, vagy hasonlíthat egy természeti formára, mint például a Nap, levél, vagy lepkék összességére – mondta Anastazija Mezei.
A fentiek mellett volt többek között festőműhely és különböző, kevésbé ismert társasjátékok is, melyeket kipróbálhattak mindazok, akik vasárnap a fesztivál helyszínére látogattak. Az idei Summer3p Andy Dee és Poison Charlie fellépésével zárult.