2024. április 23., kedd

Fókuszban a fokhagyma

A jövő hétvégén tartják a ludasi falunapot és fokhagymafesztivált

Ludason nagy hagyománya van a fokhagymatermesztésnek, így nem meglepő módon egyazon rendezvény keretén belül ünneplik meg a falu napját és rendezik meg a fokhagymafesztivált. Az idén július 31-én, szombaton várják az érdeklődőket a településre, ahol többek között szakmai konferencia, ünnepi szentmise és utcabál várja a vendégeket.
Az idei, 23. falunapról és 20. fokhagymafesztiválról Aladics Tibor, a ludasi helyi közösség tanácsának elnöke nyilatkozott lapunknak.
– Ludason nagy hagyománya van a fokhagymatermesztésnek, és a mái napig sokan foglalkoznak vele, és vannak fiatalok, akik átveszik az idősek helyét. A koronavírus miatt tavaly elmaradt a rendezvény, az idén azonban folytatjuk a régi hagyományt. A program délelőtt tíz órakor a fokhagymatermesztők számára rendezett szakmai tanácskozással kezdődik. 17 órakor hálaadó szentmise veszi kezdetét a helybeli Szent Katalin-templomban. Utána a vásártéren gyülekezünk, ahol természetesen a fokhagymaárusok standjai várnak bennünket. Közben a vásártéren felállított színpadnál is megkezdődnek az események. A gyerekek fokhagymával kapcsolatos játékokat játszanak, a gerezdelés mindenféleképp egy érdekes kihívás a számukra. Emellett a felnőttek is összemérik ügyességüket, ők fokhagymafüzér-fonásban versenyeznek, és az nyer, aki leggyorsabban készít el egy húsz fokhagymafejből álló füzért. A vetélkedőre nem szükséges az előzetes nevezés, de mivel mindenki hozott anyaggal dolgozik, ezért általában előre jelentkeznek az érdeklődők. A gyerekeknek kézműves-foglalkozást is rendezünk, a legkisebbek fokhagymababát készíthetnek a helybeli óvónő segítségével. Az ünnepi műsor során köszönteni fogjuk a ludasi újszülötteket, akiket hagyományosan a színpadon mutatunk be, és egy jelképes ajándékot is átadunk nekik – fogalmazott Aladics Tibor, aki azt is elmondta, hogy a beszédek és a művelődési műsor után a noszai Piros Inges zenekar veszi át a színpadot, és egy utcabál veszi kezdetét.


Beszélgetőpartnerünk elmondása szerint egy-egy falunapi rendezvényre ezernél is több vendég látogat ki.
– A programon hagyományosan ezer–kétezer vendég vesz részt, és az emberek várják is ezt a napot, mert általában jól érzik magukat. Nemcsak ludasiak látogatnak ki, hanem a környező falvakból és Szabadkáról is érkeznek vendégek. A Ludasról elszármazottak is kihasználják ezt a rendezvényt, és a hazalátogatásuk dátumát erre az időpontra időzítik, így a rokonok, ismerősök meglátogatása mellett a falunapra és a fokhagymafesztiválra is kilátogatnak – nyilatkozta Aladics Tibor.