2024. március 28., csütörtök
BÁCSFÖLDVÁR

Mária a legjobb szakács, Tuta pedig az abszolút szkanderbajnok

Kicsik és nagyok, szakácsok és sportolók társalogtak szombaton a bácsföldvári focipálya mellett, ahol harmadik alkalommal tartotta meg a helyi közösség a falu napját.

A legkisebbek szórakoztatásáról a gyermeksarok gondoskodott, ahol Bojan Pejović és az óvónők is szerveztek kézműves műhelymunkát és társasjátékokat, de Ivana Savić tornatanár is tartott foglalkozásokat a csaknem 80 gyereknek.
A legnagyobb érdeklődést a szkanderbajnokság váltotta ki, amelyre Újvidékről, Belgrádból, Šabacról, Valjevóból és a boszniai Szerb Köztársaságból is érkeztek versenyzők. A nők közül bal karral Sandra Matić, jobb karral Sofija Cvijović bizonyult verhetetlennek. A férfiak mezőnyében 80 kg alatt mindkét karral Marjan Matić, 90 kg-ig Jovan Radojević, 100 kg-ig Jovan Živkov Andričin lett a legjobb. 100 kg fölött bal karjával Dušan Petrić, jobb karjával Dušan Petrić nyert. A profik közül 80 kg alatt mindkét karral Nikola Pecić, 90 kg-ig Damir Anđelković, 100 kg-ig Nemanja Vesić nyakába került az „aranyérem". A több mint 40, több súlycsoportban induló jelölt közül Bácsföldváron is az abszolút szerb bajnok, Ivan Tuta Veselić lett az abszolút győztes a profik között mind a jobb, mind a bal karral a 110 kg felettiek kategóriájában.
Miközben a színpadon karharc folyt, a platánfák árnyékában 28 bográcsban sertéspörkölt rotyogott. Ebben a helyiek verhetetlennek bizonyultak: a legjobb szakács Kiss Mária lett a helyi női egyesület csapatának az élén, a második a Novaković Pecsenyesütő szakácsa Slađan Novaković lett, míg a harmadik helyen a Nagy Sándor vezette Gera és barátai elnevezésű csapat végzett. A díjazott csapatok jutalma különböző méretű bogrács és butánégő lett.
Egy adománynak köszönhetően két-két malac és bárány is sült, ezeket nem árulták, hanem adomány fejébe adták a szervezők. A pénzt a 13 éves Aleksa Prodanović kórházi gyógykezelésére gyűjtötték, aki pár hónappal ezelőtt szenvedett súlyos balesetet a Gyöngyszigetre vezető úton – a végösszeg 53 ezer dinár lett.
A napot a bácsföldvári Đeram, az óbecsei Đido, a nagybecskereki Đerđef és a szőregi Branko Radičević Művelődés Egyesület néptáncosainak a fellépése, majd az OК Bend koncertje zárta.