2024. március 29., péntek

Szenttamáson jártak az olvasni szerető diákok

A Gion Nándor Olvasási Verseny díjnyertes tanulói megtekintették az író nevét viselő emlékházat

Szenttamásra (is) ellátogattak az idén a Gion Nándor Olvasási Verseny díjnyertes általános iskolás tanulói, ahol a Gion Nándor Emlékházban először beszámolót hallhattak az Emlékház történetéről, majd megtekintették a szenttamási író személyes tárgyait és műveit. Ezt követően ellátogattak a kálváriára, ahol egy történelmi beszámolóval átfogó képet kaptak a kisváros történelmi helyszíneiről, továbbá a Virágos katona és a Latroknak is játszott című regények időbeni és térbeni elhelyezéséről.
Viola Lujza, az olvasási tábor fő szervezője lapunknak elmondta, a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete az idén 10. alkalommal hirdette meg az általános iskolás és középiskolás diákok számára a Gion Nándor Olvasási Versenyt, amelynek célja a diákok olvasásra való ösztönzése és a tanulók szövegértő olvasásának fejlesztése.
− Az olvasási verseny győztesei mindig kaptak valamilyen külön ajándékot: könyvcsomagot, édességet, füzeteket, a felkészítő tanárok pedig elsősorban könyvet. A gyerekek, akik megnyerték a versenyt, Zánkára mentek nyaralni. Tavaly kimaradt a zánkai nyaralás a vírus miatt, és elmaradt a táborunk is. Az újvidéki táborba mindig a 2−5. helyezett diákokat hívtuk meg, ezt hárommal kell szorozni. Általában 20 körül mozog a létszám, az idén 16 gyerek jött – mondta Viola.
Elmondta azt is, hogy a diákok a tartomány egész területéről érkeztek, munkájuk pedig szorosan kapcsolódott a Gion Nándor Olvasási Verseny idei anyagához. A tábor ideje alatt a délelőtti és délutáni foglalkozások keretében az olvasni szerető fiatalok öt napon át anyanyelvükkel, a magyar nyelvvel foglalkoztak, de emellett szórakozási és kulturális programokat is szerveztek, egyebek mellett irodalmi- és nyelvi játékokat, könyvbemutatót, dramatizációt stb.