2024. április 19., péntek
FORMULA–1

Bemutatták az új autót

Évek óta beszélnek róluk, és a járvány miatt egy évvel el is halasztották az érkezésüket, de a Brit Nagydíj hétvégéje előtt végre teljes fizikai valójában bemutatták, hogyan fognak kinézni az aerodinamikailag teljesen átgondolt versenyautók az F1 új korszakában. A Silverstone-ban leleplezett modell persze csak egy alapkoncepció, amit a csapatok majd továbbfejlesztenek saját elgondolásuk szerint, viszont a változások így is szemléletesek. Az új formatervvel az F1 célja az, hogy könnyebbé tegye az autók számára egymás követését az élvezetesebb versenyek reményében. Ennek egyik jele a teljesen átalakított, lekerekített szélű hátsó légterelő, amely már nem közvetlenül a hátul haladó autóra irányítja a zavaró légáramlatokat, az úgynevezett „piszkos” levegőt. Az autók padlójába épített csatornákkal részben visszatér a 70-es évek gyorsan betiltott találmánya, a szívóhatás, ami jobban az aszfalthoz tapasztja az autókat, az aerodinamikai helyett ismét a mechanikai leszorítóerőt előtérbe helyezve. Az eddigi 13 colos kerekeket 18 colosak váltják fel, a felnifedő megjelenése és az első kerekek fölé került szárny szintén a légáramlatok irányításáért felel.

A belsőségek változatlanok maradnak, továbbra is 1,6 literes hibrid turbómotorok hajtják majd meg az autókat, fejlesztésüket három évre be is fagyasztják – a rendszeren átfolyó üzemanyag azonban „zöldebb” lesz, ugyanis 5,75 százalékban biokomponenseket kell tartalmaznia.

Javul az autók biztonságosságának foka is, a töréstesztek szigorításakor pedig a Nemzetközi Automobil-szövetség hasznosította a Romain Grosjean tavaly bahreini és Anthoine Hubert 2019-es halálos Formula–2-balesetének tapasztalatait is. Jórészt ennek és a nagyobb kerekeknek köszönhetően az autók tömege a jelenlegi 752-ről 790 kilogrammra nő.