2024. április 20., szombat

Esélyt teremtő élmények

A felsőhegyi általános iskola tanulói részt vettek a nemzetközi Phereclos projekt munkájában

 A zentai Petőfi Sándor Általános Iskola Csokonai Vitéz Mihály Kihelyezett Tagozatának negyedik osztályos tanulói csatlakoztak a Liget Műhely Alapítvány és a Transnational Education Mentoring Partnerships TEMP Programme közös projektjéhez, amely a természettudományok népszerűsítését tűzte ki célul a gyerekek körében.

Szarvák Anikó tanítónő, a program felsőhegyi vezetője elmondta, hogy nagyon megörült, amikor felajánlották a lehetőséget a részvételre, mert úgy gondolta, hogy ez egy jó lehetőség a gyerekek számára.

– Horgas Judit keresett fel bennünket a Liget Műhely Alapítványból, miután évek óta együttműködünk a Szitakötő című gyereklap kapcsán, amely egy integrált ökológiai program alapjaként szolgál, és sokrétűen felhasználható az iskolai munkában. Éppen a korábbi pozitív tapasztalatok alapján reményekkel telve írtam alá a szerződést, bízva abban, hogy a járványhelyzet enyhül, és talán a tervek között szereplő utazások, kirándulások, gyerekprogramok mind-mind megvalósulnak. Sajnos időközben kiderült, hogy ezek egy része egyelőre elmarad, ennek ellenére sikerrel teljesítettük a program azon részét, amely a járványügyi előírásokkal összhangban lebonyolítható volt. Rajtunk kívül egy salgótarjáni és egy tiszafüredi általános iskolában indult még el a projekt, és ugyan a tematikus foglalkozásokat a felsőhegyi osztályommal én csináltam végig, online módon lehetőségünk volt a többiekkel is kapcsolatot tartani, tapasztalatot cserélni. Ugyanígy kapcsolódhattak be a szülők is a munkába.

Kiemelten fontos célja a projektnek a hátrányos helyzetű tanulók felzárkóztatása:

– Ez egy egyetem kutatóprogramjának a része, azzal az oktatási céllal jött létre, hogy motiválja a gyerekeket a különböző tudományterületek iránt. Tizennégy órát tartottunk, amelyek során a gyerekek megértették, hogy mennyire fontosak a természettudományok. A program a művészeti nevelésre és az élménypedagógia eszközeire épül. Az Art of Hosting módszereit alkalmazzuk irányított beszélgetésekhez, amelyek során beszélünk az iskolaelhagyásról, az áldozattá válás megakadályozásáról, nemi szerepekről. Alsós tanulók lévén kevesebb a tapasztalatuk a különböző tudományágak tantárgyakhoz történő besorolásával kapcsolatban, ezért azt is meg kellett tanulniuk. Minden alkalomra kész óravázlatot kaptunk. A nemzetközi oktatási program egy évet fed le, és idén januártól indult, így reményteli várakozással tekintenek a folytatásra, hátha megvalósulhatnak az elmaradt utazások, amelyek a gyerekek számára különösen nagy élményt jelentenének. A három különböző iskola diákcsoportjai különböző korosztályú gyerekeket jelentett, a csokonaisok legfiatalabbként vettek részt a programban.

A program jellege miatt sokszor kellett az életkori sajátosságokhoz igazítani a kész terveket:

– Mivel az osztályomba negyedikes fiúk és lányok járnak, megtörtént, hogy nem értették pontosan, mi a feladat lényege, vagy elveszett az érdeklődésük, és nehéz volt újra felkelteni. Könnyen elterelődött a figyelmük, vagy eltértek a témától, nem arról beszéltek, hogy nekik a program mit nyújt, hanem hogy mi történt velük a héten. Emiatt azt gondoltam, hogy nem a legideálisabb életkorú gyerekekkel dolgozom, hiszen előfordult, hogy ki kellett hagynom egy-egy részt, vagy átgondolnom, hogyan tudjuk másképp megvalósítani. Idővel azonban arra lettem figyelmes, hogy belejöttek, és minden gond nélkül végig tudtunk haladni a 14 témán. Az órák nagyon érdekes tevékenységeket irányoztak elő, például gyógynövénytea-készítést, amit a járványhelyzet miatt nem tudtunk megvalósítani, de ettől függetlenül igyekeztünk minél érdekesebbé tenni a különböző témakörök feldolgozását. A nehézségeket a járvány okozta inkább, mivel a terv kirándulásokat és utazásokat is tartalmaz, amelyek természetesen elmaradtak. Bízunk abban, hogy a következő félévben, ameddig még tart a program, lesz lehetőségünk ilyesmiben is részt venni a gyerekekkel.

Az Art of Hosting egy rendkívül hatékony eszköz a kollektív bölcsesség és a különböző méretű csoportok önszervezési kapacitásának hasznosítására. Arra a feltételezésre alapozva, hogy az emberek a számukra legtöbbet jelentő dolgokra szánják az energiájukat és az erőforrásaikat, az Art of Hosting hatékony beszélgetési folyamatokat ötvöz annak érdekében, hogy az előttük álló kihívásokkal való szembenézésre ösztönözze őket.

Az Art of Hostingot mint munkamódszert alkalmazó csoportok és szervezetek jobb döntéshozatalról, hatékonyabb és hatásosabb kapacitásépítésről, valamint a lehetőségekre, kihívásokra és változásokra való jobb válaszkészségről számolnak be. Az Art of Hostingot megtapasztaló emberek többnyire úgy érzik, hogy könnyebben vezetik a beszélgetéseket egy hatékonyabb és kívánatosabb végkifejlet felé. (artofhosting.org)

Agyunk szinte ugyanazokat a területeket használja, amikor emlékezünk, és amikor a jövőnket képzeljük el. Bármilyen problémával találjuk szemben magunkat, az emlékeinkre, tapasztalatainkra, illetve a szüleink, nagyszüleink gyakorlatára alapozzuk a megoldást, és ezek alapján tervezzük meg a jövőnket is. A hátrányos helyzetű gyerekeknél ezek a korábbi tapasztalatok és emlékek gyakran az ördögi kört erősítik, például a korai szülést, iskolaelhagyást.
Az agykutatók azonban azt is bebizonyították, hogy ha valaki többször hall másféle megoldásokról, tervekről strukturáltan, interaktív módszerek segítségével, ezek ugyanúgy beépülnek az agyába, mintha saját emlékei lennének. (Liget Műhely Alapítvány)