2024. március 28., csütörtök
CÍMLAPTÖRTÉNET

A lovas, aki zsinórban háromszor is megnyerte a Vajdasági Vágtát

Mint ahogyan korábban napilapunk beszámolt róla, a Vajdasági Magyar Szövetség és a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány által a szabadkai lóversenypályán megrendezett Vajdasági Vágtát az idén a Királyhalom színeiben lovagló Gulyás Szabolcs nyerte meg Déva Szándék lovával, megvédve a múlt évi bajnoki címét, így az idén is indulhat a Budapesten megrendezésre kerülő Nemzeti Vágtán.

A huszonnyolc éves oromhegyesi lovas így egymás után harmadik alkalommal állhatott a dobogó legfelső fokára, s ezzel az első olyan lovas lett, aki zsinórban aratta le a babérokat a Nemzeti Vágta vajdasági előfutamán. Az idei diadalát megelőzően 2019-ben Ben Copra, tavaly pedig már Déva Szándék nyergében szerezte meg az első helyezést.

Miképpen ismerkedett meg, és szerette meg a lovaglást, illetve kedvelte meg mint sportot?

– Kis srác korom óta szeretem a lovakat, azzal, hogy az első lovamat tizenkét éves koromban kaptam meg, innentől kezdve már mindennapos volt számomra a lovaglás és a lóval való foglalkozás. Eleinte csikósbemutatókra és lovastalálkozókra is eljártam, a későbbiekben pedig komolyabban is el kezdtem foglalkozni galoppversenyzéssel és lovaglással. Ez idáig a Vágtán kívül más versenyeken nem vettem részt, de elterveztem, hogy jövőre kipróbálom magamat a galoppversenyzésben is.

Oromhegyesiként tavaly Zenta, az idén pedig Királyhalom színeiben vett részt a Vajdasági Vágtán. Mitől függ az, hogy – természetesen a szülőtelepülése mellett – melyik vajdasági város, helység hírnevét öregbíti a versenyzésével és persze a győzelmével?

– Az eddigi években mindig annak a településnek lovagoltam, amelyiknek még nem volt képviselője. Ez a Vajdasági Vágta szervezőivel történő megbeszélés alapján működik.

Mi az ismérve a jó zsokénak, illetve a versenylónak, és személy szerint ön mennyit készül a versenyre, és mi az, amire oda kell figyelni a felkészülés során?

– Szerintem különösebb titka nincs a jó lovaglásnak. Mert amennyiben az embernek van ehhez érzése, akkor elég hamar bele lehet jönni a tevékenységbe. A versenyek alatt meg szerintem sokat jelent az, ha a ló és a lovas között megvan a jó összhang. Amennyiben a lovas jól ismeri a lovát, akkor azt is fel tudja mérni magában, hogy mennyit képes teljesíteni a verseny ideje alatt.

Tudomásom szerint Magyarországon munkalovasként dolgozik. Konkrétan mit fed le ez a tevékenység, vagyis mi a feladata a munkalovasnak, és e mellett miképpen tud felkészülni a megmérettetésekre?

– Lassan négy éve, hogy Magyarországon egy versenyistállóban munkalovasként dolgozom, így a mindennapjaim is a lovak körül zajlanak. A munkalovas valójában az a személy, aki az edző utasításainak alapján dolgozik a lóval, és készíti fel őt a versenyekre. Vagyis a munkámnak köszönhetően napi szinten készülök fel a megmérettetésekre, a lovamat pedig idehaza készítik fel a versenyekre. Persze, amennyiben itthon vagyok, akkor együtt is szoktunk felkészülni.

Egy ideje tartományunkban is megrendezik a Nemzeti Vágta előfutamát, a Vajdasági Vágtát. E két nagyszabású lóverseny miképpen járult hozzá a lovassport magyarországi, illetve vajdasági fejlődéséhez?

– Szerintem évről évre fejlettebb a Vajdasági, illetve a Nemzeti Vágta is. Évről évre jobb lovasokat ismerhetünk meg, és egyre többen kezdenek el lovassporttal foglalkozni, s egyre több fiatal kezd el érdeklődni a lovaglás iránt.

Egy, még a tavalyi esztendőben készített beszélgetés során elmesélte, hogy az ön kislánya egyben a legnagyobb szurkolója is. Ő szereti a lovaglást, és ön szerint van esélye annak, hogy egyszer az ön nyomdokaiba lépjen?

– Minden tekintetben a kislányom a legnagyobb szurkolóm, így az idei versenyen is nagyon szurkolt, hogy győzzek, ahogyan ezt az előző években is tette. Ő is szereti a lovakat, s van is neki egy saját lova, amelyen lovagolni szokott. Persze előre nem tudhatom, hogy a nyomdokaimba lép-e, de bárhogyan is dönt, támogatni fogom a döntésében.