2024. március 28., csütörtök

Művészet és műemlékvédelem

Ma kezdődik a PTE MK zentai művésztelepe

Zentai sétával kezdődik ma a IX. Művészet és műemlékvédelem elnevezésű alkotótábor. Ennek megálmodója és művészeti vezetője dr. habil. RaffayEndre PhD művészettörténész. A telep mestertanárai Soltis Miklós és Kiss Endre képzőművészek. A művésztelep a megszülető alkotásokon és a tíz nap alatt megtartott performance-okon keresztül arra vállalkozik, hogy felhívja a figyelmet annak fontosságára, hogy megőrizzük egy város, jelen esetben Zenta építészeti örökségét. A fiatal alkotók minden évben körbejárják, megismerik a település építészetét, jellemző építészeti jegyeit, jellegzetes épületeit, nemcsak a központban, hanem a központig futó utcák polgári házait is.

Az idei művésztelep résztvevői: Csányi András, Csizmadia Annabella, Hippeller Henriett, Kovács Emese, Mártai Adél, Szabó Franciska, Szabó Margit (Pécsi Tudományegyetem, Művészeti Kar), Németh Andrea (Bogdan Šuput Iparművészeti Iskola), Törteli Réka (Újvidéki Egyetem, Művészeti Akadémia).

A művésztelep kiállításmegnyitóját augusztus 4-én, szerdán, 18 órakor tervezik.

A művésztelep szervezői a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet. Együttműködő partnerek Thurzó Lajos Oktatási-Művelődési Központ, Bicskei Zoltán (Magyarkanizsa).

A műterem a Tópart utcán található, az egykori iskolaközpont épületében, amelyet Zenta város önkormányzata bocsájtott erre az alkalomra a művésztelep rendelkezésére.