2024. április 25., csütörtök

Határozatképtelen volt a kémszoftver ügyében összehívott bizottsági ülés

Pintér Sándor belügyminiszter megjelent, a kormánypárti képviselők távolmaradása miatt azonban határozatképtelen volt az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának hétfői zárt ülése, amelyen a Pegasus nevű izraeli kémszoftverről tájékozódtak volna a képviselők.
Az ülés után a testület ellenzéki tagjai – Stummer János (Jobbik) elnök, Molnár Zsolt (MSZP) és Ungár Péter (LMP) – tartottak közös sajtótájékoztatót a Parlamentben.
Stummer János kérdésre válaszolva elmondta: a határozatképtelenség megállapítása után nyolcszemközti beszélgetést folytattak a belügyminiszterrel. Egyebek között tájékoztatták arról, hogy a bizottság kiszélesíti múlt héten indított belső ellenőrzését és minden, a testület által tárgyalt közbeszerzési mentesítés alóli kérelmet átvizsgálnak. Ha a bizottságban tárgyaltak erről az eszközről, annak bizonyítékait meg fogják találni – hangsúlyozta.
A jobbikos elnök azt is bejelentette: a parlament őszi ülésszakának első napjára, 8 órára összehívja a bizottság ülését, amelyen meghallgatják a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat éves beszámolóját, s ezzel együtt ténymegállapító vizsgálatot kezdeményeznek a kémszoftver ügyében.
Stummer János felidézte, július 18-án jelent meg a Direkt36 oknyomozása nyomán a Telex cikke, miszerint a magyar kormány újságírók, politikusok és más közszereplők okostelefonjainak feltörésére is használta a világ egyik legfejlettebb kémszoftverét. A testület ellenzéki tagjai még aznap este kiadtak egy közleményt, melyben jelezték, ha a Fidesz, a kormány „lapít" az ügyben, azt nyílt beismerésnek veszik.
A jobbikos képviselő azt mondta: az azóta eltelt mintegy 168 órában a Fidesz és a kormány úgy csinált, mintha nem lenne semmilyen ügy, csak hisztériakeltés, hangulatkeltés zajlana, továbbá minden eszközt megragadtak, hogy a politikai felelősségre vonást elkerüljék. Ennek szólt az is, hogy a Fidesz és a KDNP képviselői „elszabotálták" az ülést – fogalmazott.
Pintér Sándor egy héttel ezelőtt, július 19-én képviselői kérdésre az úgynevezett Pegazus-üggyel kapcsolatban azt válaszolta, hogy 2010. május 29-e óta – azaz a második Orbán Kormány hatalomba lépése óta – a magyar nemzetbiztonsági szolgálatok illegális megfigyelést nem folytattak és nem folytatnak. Hozzátette: ezt a lefolytatott ellenőrzések eredményei is alátámasztják.
A belügyminiszter azt írta: a független képviselő konkrét kérdéseit kész megválaszolni az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának zárt ülésén.
Pintér Sándor válaszában kiemelte: „Magyarország demokratikus jogállam, s mint ilyen, minden személy esetében minden időben a hatályos jogszabályoknak megfelelően járt és jár el. Magyarországon a leplezett eszközök alkalmazására feljogosított állami szerveket kormányzati és kormányzattól független intézmények rendszeresen ellenőrzik" – szögezte le a belügyminiszter.
Szokásos pénteki rádióinterjújában Orbán Viktor miniszterelnök a kémszoftver ügyében kapcsolatban feltett kérdésre azt felelte röviden: „A Pegasus-üggyel kapcsolatban Pintér Sándor belügyminiszter már mindent elmondott".